Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Az egykori rendőrségi szóvivő állítja, József Attila halála nem öngyilkosság volt, rekonstruálta a költő utolsó óráit
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Annyira biztos az állításában, hogy szerinte a tankönyveket is át kellene írni.

Garamvölgyi László Karrierje és Munkássága

Dr. Garamvölgyi László az Országos Rendőr-főkapitányság első szóvivőjeként vált ismertté. 1980-ban csatlakozott a rendőrséghez, ahol 12 évig szolgált járőrként, nyomozóként és vizsgálóként. 1992-ben kapta meg a szóvivői megbízatást, amelyet egészen 2013-ig betöltött.

Aktív rendőri évei alatt is írás iránti szenvedélyének hódolt, de nem szépirodalmi műveket alkotott, hanem elsősorban oknyomozó és bűneset-feltáró könyveket publikált. Karrierje során mintegy 30 könyvet írt, melyek közül a legjelentősebb József Attila halálának körülményeivel foglalkozik.

Az Eredeti Elmélet Kihívása

Garamvölgyi László állításai szerint József Attila nem követett el öngyilkosságot, hanem egy szerencsétlen baleset áldozata lett. Kutatása során kizárta azt a verziót, hogy a költőt moszkvai kommunisták lökték volna a vonat alá.

A történészek hosszú ideig József Jolán, a költő testvérének leírását tekintették hitelesnek, amely szerint senki sem kételkedett József Attila utolsó óráiban. Garamvölgyi számára érthetetlen, hogy miért nem vették észre a logikai ellentmondásokat, és ha igen, miért nem hozták nyilvánosságra azokat.

A Tragikus Baleset Rekonstrukciója

Garamvölgyi részletesen leírta József Attila utolsó óráit. Eszerint a költő egy kisebb társasággal indult volna útnak, de valamiért lemaradt tőlük, ami rosszul érintette őt. Ezután elment venni két szál cigarettát, amelyet zakója felső zsebébe helyezett - minden bizonnyal azért vett ennyit, mert később tervezte elszívni.

Ezt követően elindult a vasútállomás felé, ahol észrevette, hogy egy tehervonat vesztegel. A feszült és türelmetlen költő nem kívánta megkerülni a szerelvényt, inkább úgy döntött, alatta mászik át. Mikor a vonat elindult, egy nehéz lánc fejbe csapta, majd levágta a jobb kezét, és a fejet érő lánccsapás olyan erejű volt, hogy az kioltotta a költő életét. 

Garamvölgyi szerint az öngyilkosság szinte teljesen kizárható, mivel a vonat elé ugrás ritka módja az öngyilkosságnak. Véleménye szerint át kellene írni a tankönyveket, hogy a költő halálának valódi okát tükrözzék.

József Attila egyik legszebb verse Latinovits Zoltán előadásában:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa