Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Kiderült a meglepő igazság Van Gogh füléről, nem úgy történt az öncsonkítás, ahogy sokáig hittük
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vincent van Gogh egy téli estén úgy döntött, levágja az egyik fülét, de vajon sikerült is neki?​

A legenda szerint 1888. december 23-án este Vincent van Gogh, egy mély, lelki vívódás hatására levágta saját bal fülét. A világhírű holland festő, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakja az öncsonkítás után kórházba került, majd egy szanatóriumba költöztették, ahol még másfél évig élt és alkotott.

A művész életéről rengeteget tudunk, de azzal kapcsolatban ellentmondásosak az ismereteink, hogy mi történt azon a bizonyos estén. 

„Amikor elkezdtem Vincent van Gogh után nyomozni, semminek nem volt értelme” – mondta Bernadette Murphy nemrég egy interjúban. Az ír művészettörténész szerint minden könyvben szüntelenül ismétlődő következetlenségek voltak, ezért úgy döntött, mindent figyelmen kívül hagy és önálló nyomozásba kezd.

Murphy a Bancroft Könyvtárt is felkereste, ahol 2010-ben az egyik levéltáros, David Kessler segítségét kérte. Murphy hamarosan történelmi felfedezést tett, majd a következő hat évet a bizonyítékok megszerzésével töltötte és 2016-ban kiadta a Van Gogh's Ear (Van Gogh füle) című könyvet.

Van Gogh egy barátjának levele okozta a félreértést.

A festő a kórházban készült önarcképein bekötött fejjel ábrázolja magát, ám egy szemtanú beszámolója fontosnak tűnő részletekről tanúskodik. 

Paul Signac francia művész röviddel az öncsonkítás után meglátogatta van Gogh-ot a kórházban, és azt írta egy levélben, hogy a barátja „levágta a fülcimpáját”, de „nem az egész fülét”.

Ez alapján terjedt el az a tézis, hogy a festő csak a fülcimpájától szabadult meg.

Azonban az amszterdami van Gogh Múzeumban Murphy talált egy másik fontos nyomot: egy 1955-ös levelet, amely van Gogh sérülésére hivatkozott. A levelet Félix Rey, a festőt kezelő orvos írta és az áll benne, hogy részletes rajz is készült az esetről.

A levéltáros hosszas keresgélés után rábukkant az orvos által készített rajzra. A papírlap félbehajtva, egy mappában elrejtve pihent.

A rajz világos bemetszést mutat a fül tövében: van Gogh az egészet levágta, tehát a korábbi vélekedéssel szemben nem csak a fülcimpáját metszette le, hanem az egész bal fülét.

„Amikor először láttam a rajzot, sírva fakadtam” – mondta Murphy. „Hirtelen arra gondoltam: Úristen, tényleg megcsinálta.”

Murphy szerint Paul Signac állítását azért nem tudta cáfolni senki, mert a neves művész ezután élete végéig fejpántot hordott vagy prémes sapkát, sálat viselt és soha senki nem látta a fülét.

Hová tűnt a levágott fül?

Az író a könyvében további fontos információkat tárt fel arról a fiatal nőről is, akinek van Gogh átadta a levágott fülét, és arra kérte, hogy vigyázzon rá. A pletykákkal ellentétben a nő nem prostituált volt, hanem egy bordélyházban volt cseléd és a Café del la Garre-ban is dolgozott takarítóként, ahol van Gogh lakott egy darabig.

A nő 1888-ban súlyos traumákon esett át a betegség és a festő öncsonkítása miatt, de később férjhez ment és szép kort élt meg. Van Gogh-gal való ismeretsége titkát azonban mindvégig megőrizte.

A pszichológusok egyébként több mint 30 féle betegséget diagnosztizáltak a neves festőnél. Ezekről is szó van a következő videóban:

Forrás: Berkeley Library

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa