Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Ezért ma biztosan börtönbe kerülne Balassi Bálint, az iskolában sem tanítják botrányos tetteit
Borítókép:  Profimedia / Balassi Bálint szobra a Kodály köröndnél
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Balassi Bálint, az egyik legismertebb magyar költő élete botrányoktól sem volt mentes.

Balassi Bálint a magyarországi reneszánsz második korszakának nagy alakja, a magyar nyelvű költészet első kiemelkedő művelője, a magyar irodalom első klasszikusa. A reneszánsz ember öntudatával a szerelmet az emberi élet egyik legfőbb értékének tekintette. Balassiról az iskolában azt tanultuk, hogy ő volt a magyar szerelmi költészet megteremtője. Azt azonban nem oktatják, hogy egyszer egy apácakolostort is felgyújtott.

A selmecbányai városi levéltár egyik feljegyzése szerint nagy költőnk 1578-ban a város környékén kereste legújabb szerelmes versének ihletőjét, és közben meglátogatta a vihnyei fürdőt. Alig kezdte meg fürdőzését, máris összeszólalkozott egy mellette ülővel és végül Balassi jól helybenhagyta az ismeretlent. Később kiderült, hogy az előkelő és gazdag Rubigallus Pál egyik ifjú rokonát sikerült eltángálnia, és a selmecbányai tanács levélben szólította fel Balassit, nyújtson kellő elégtételt, ellenkező esetben megtorolják a sérelmet.

A Balassi Bálint név kissé másként csengett akkoriban Selmecbányán, a költőnek többször meggyűlt a baja a lakosokkal is.

A környékbeliek egy része ugyanis nem nézte jó szemmel a mulatozó, vidám életvitelt, de amit 1583. május 20-án tett, ma akár börtönnel is sújtható lenne.

Bánó András ír az 55 meghökkentő eset a magyar történelemből című könyvében arról az esetről, amikor egy közismert mészáros özvegye Besztercebányáról Hodrusbánya felé gyalogolt két másik ember kíséretében. Az országúton váratlanul megjelent egy főúri ruhába öltözött lovas, aki szemet vetett a csinos özvegyre. Leszállt a lováról és a csatlósára bízta azzal a paranccsal, hogy a két kísérőt tartsa vissza.

Ezután a férfi az út menti szántóföldre vitte a nőt, letépte a főkötőjét, pruszlikját és kötényét, majd megragadva a copfját csaknem leteperte és ki tudja mit tett volna, ha el nem zavarják az arra járók. Az özvegyasszony és a tanúk azt állították, hogy a támadó Balassi Bálint volt.

Balassi egyszer felgyújtott egy kolostort

A költőről köztudott, hogy ártatlan női szíveket lobbantott lángra, de csak kevesen tudják, hogy épületeket is. Vélhetően akkor ment a legmesszebbre, amikor felgyújtott egy apácakolostort, hogy megszöktesse az éppen aktuális szerelmét. 

Történészek szerint Balassi híres törökverő nemes volt, csodás költő, és nem szabadna a fentiekhez hasonló cselekedetei miatt elítélni. Ráadásul ő maga is tökéletesen tisztában volt a gyarlóságával, gyakran hadakozott önmagával.

Saját bevallása szerint meghalni ment az esztergomi csatába 1594-ben. Katonatársai hiába figyelmeztették, nem keresett fedezéket az ostrom legveszélyesebb pillanataiban, és egy ágyúgolyó mindkét lábát leszakította. Tizenegy napi szenvedés után, 1594. május 30-án hunyt el.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa