Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Megfejtették az ősi azték világvége kő szörnyű meséjét, amely így hangzik valójában
Borítókép:  Photo/ Chico Sanchez/ Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A világvége kapcsán 2012 az a dátum, amelyet korábban többször bedobták már, ám ez nincs kimondva így a mezo-amerikai kultúrákban.

Bármennyire is az ősi egyiptomi és maja, majd azték kultúrák esetén a piramisok azok az alkotások, amelyek bámulatba ejtik az embereket, Mezo-Amerikában találtak a föld alatt olyan leletet is, amely sokak képzeletére a mai napig kihatással van, méghozzá aktuális gondolatokkal is. Az aztékok egyik napkövét még 1790-ben találták meg, eredetileg Tenocstitlánban állt a piramis mellett.

Amit pedig gyakran emlegetnek ezzel kapcsolatban, az 2012 és a világvége.

Bármennyire is meglepő lehet, annak ellenére, hogy 2012-őt felkapta a média, semmi köze a világvégéhez, nem volt kimondva egzakt módon ez az évszám az azték mitológiában a világvégével kapcsolatban. Bár az igaz, hogy a világvége gondolat nagyon erősen átjárja a mitológiájukat, annak egy központi eleme, mondhatni társadalomszervező eleme.

Az aztékok folyamatosan világvégéről beszélnek, de mindig tudták, hogy lehet ezt elodázni, hogy tudnak ettől megszabadulni.

Ez a másik, amely a kultúrájuk fontos eleme.

Folyamatosan emberáldozatokat mutattak be annak érdekében, hogy a világvége ne jöjjön el soha

Ez az a szörnyű mese, amely az azték napkő, illetve a világvége mítoszok mögött van. A neves tudós, Susan Milbrath ezt olvasta ki a 24 tonnát is meghaladó kőből hosszas kutatás után. A kő szimbolikája is ezt a világvégét mutatja be, amely bár folyamatosan a felünk felett van, soha nem fog eljönni, mivel tudunk ellene tenni. Amúgy a kő egy 260 napos ciklust mutat be, az aztékok ezzel számoltak.

A naptárkő pedig ezzel párhuzamosan olyan, mint a szörnyűségek színpada, ahol a rituális emberáldozat bemutatása zajlott folyamatosan, hogy elkerüljék a végzetüket. Az áldozatokkal állították meg azt, hogy a szörnyű jóslat beteljesedjen, tehát körkörös ciklusokról volt szó a világvége gondolat kapcsán. A mitológiájukat is úgy hozták létre, hogy ez a végzet soha ne jöjjön el.

A mitológiájuk amúgy pontosan arról beszél, hogy a jelen, az a világ, az ötödik Nap, amikor a végső pusztulása jöhet el a birodalomnak, ha nem áldoznak fel embereket az istenség előtt. A kő kiképzése is ezt ábrázolja, a négy letűnt világot, és az ötödiket, amelyben épp élnek, középen pedig a napisten, Tonatiuh, aki elhozhatja a pusztulást.

De csak elhozhatja, ha nem tesznek ellene.

(Forrás: IFLScience)

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa