Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Az erdei fülesbagoly fülébe nézve látszik a szemgolyója, ritka videó készült a madárról
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Az erdei fülesbagoly az egyik leggyakoribb bagolyfaj hazánkban, a nevével ellentétben azonban nincs is fülkagylója.

Az erdei fülesbagoly titokzatos, éjszaka aktív ragadozó, olyan jól álcázza magát, hogy általában nehéz észrevenni. Télen azonban csapatokat alkotnak és akár több tucat madár is üldögélhet ugyanazon a fán, így könnyebb felfigyelni a jelenlétükre. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is elkészítette a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felmérését. A beérkezett adatok szerint 2024. január végén hazánkban megközelítőleg 12 ezer erdei fülesbagoly telelt.

Az erdei fülesbagoly Magyarország leggyakoribb bagolyfaja, 2020-ban az év madarának választották. Rendszeresen fészkel hazánk területén, nem vonul, sőt inkább hozzánk repülnek a társaik. 

Télen van a legtöbb fülesbagoly hazánkban, mert északabbról is érkeznek ilyenkor egyedek. 

Az erdei fülesbagolynak nincs fülkagylója

A nevével ellentétben az erdei fülesbagoly toll fülei nem igazi fülek. A hallójáratai ugyanis a a feje két oldalán helyezkednek el, ráadásul nem is szimmetrikusan, hanem az egyik magasabban, a másik alacsonyabban.

A fülkagyló hiánya egyáltalán nem befolyásolja a hallásukat, ezt teljesen jól kompenzálja az arcukon tölcsér szerűen elhelyezkedő tollak. 

A hatalmas füljáratainak is köszönheti, hogy tökéletes a hallása. Ezekbe a résekbe bekukkantva a madár szemgolyóját is megpillanthatjuk.

A videó ide kattintva megtalálható.

Egy viszonylag nagy bagolyfajról van szó, testhossza elérheti a 40 centimétert, szárnyfesztávolsága pedig akár az 1 métert is meghaladhatja. A fülesek életkora általában 3-5 év, de a megfelelő körülmények között akár 10 évig is élhetnek.

Idén különösen korán kezdtek költeni

Az MME februárban közölt egy posztot, amely szerint a legkisebb fiókák már 4-5 hetesek, ami azt jelenti, hogy a tojó valamikor karácsony környékén kezdett tojást rakni.

„Úgy tűnik, hogy a tavalyi év utolsó negyedében (!) országszerte költésbe kezdett erdei fülesbaglyaink egy része, ugyanis már január első napján hírt kaptunk két, akkor kb. 3-4 hetes erdeifülesbagoly-fiókáról Mezőhegyes belterületéről, azután január 9-én Tiszaújvárosból is egyről, ezek a fiókák 2023. október végén, november elején jöhettek tojásként a világra“

– írta a Madártani Egyesület a Facebookon.

Mivel a baglyok utódai tollasan kelnek ki a tojásból, és az első hetekben a tojó folyamatosan rajtuk ülve melengeti őket, miközben a hím eteti az egész családot, a száraz hideg nem jelent számukra gondot.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa