Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Ezt kevesen tudják a Knight Rider sorozatról, KITT-et másként ismertük volna, ha ez megtörténik
Borítókép:  Profimedia / DAVID HASSELHOFF, 1982, Copyright UNIVERSAL TV.
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Knight Rider a kilencvenes évek meghatározó televíziós sorozata volt, David Hasselhoff életének egyik meghatározó tévés szériája.

Fekete, önvezető, beszélő autó, ami egy jóképű ügynöknek segít kézre keríteni a rosszfiúkat Amerika-szerte? A gondolat kissé bizarr, mégis működött, hiszen milliókat szegezett a képernyők elé a Knight Rider a kilencvenes években Magyarországon is. Az amerikai sorozat popkulturális hatása máig érezhető, David Hasselhoff karrierjében is meghatározó szerepet játszott Michael Knight karaktere, és KITT, az autó, azóta is a televíziós történelem egyik legismertebb járműve.

A Knight Rider sorozatnak két olyan eleme is volt, ami akár egyenként sikert hozhatott volna. Az egyik a magas, daliás, bőrdzsekis főszereplő, aki gyakorlatilag minden epizód végén másik nővel csókolózik. A másik egy fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező, szinte elpusztíthatatlan autó, amely számos különleges képességgel rendelkezik: önvezető, beszél, olajat enged ki magából, hogy lerázza az üldözőit, bombát dob, ugrani is képes, ha arra van szükség és még számos meghökkentő funkcióval rendelkezik. 

Kevesen tudják, hogy a KITT-et megszólaltató színész, William Daniels valójában akkor találkozott először a főszerepet játszó David Hasselhoff-fal, amikor a sorozat már régen sikeres volt. A műsorkészítők egyik karácsonyi buliján futottak össze.

„Egy srác odajött az asztalomhoz, és így szólt: szia, William Daniels vagyok, én játszom KITT-et.”

– mondta Hasselhoff egy CBS-nek adott interjúban az első találkozásról, utána a színész is bemutatkozott Daniels-nek és hosszan beszélgettek. Hasselhoff magyar hangja egyébként Forgács Péter volt, KITT-nek Versényi László kölcsönözte a hangját.

Talán sokan észre sem vették, de William Daniels neve sosem tűnt fel a sorozat főcímében. Ennek az volt az oka, hogy az alkotó, Glen A. Larson száz százalékosan el akarta hitetni az emberekkel, hogy KITT valóban önálló személyiség, saját gondolatokkal. 

Az autó hangjáért felelős színész egyébként egy órát dolgozott, egy hangszigetelt stúdióban. Felolvasta magának Michael szövegét, majd mikrofonba mondta a választ, amit a vágók és a hangmérnökök beszerkesztettek a sorozatba.

A Knight Rider főszereplője majdnem TATT lett

A KITT egyébként a Knight Industries Two Thousand rövidítése, a szinkronizált részekben mi Knight2000-ként hallhattuk a cég nevét. Az jármű eredetileg egy másik nevet kapott volna, a sorozat előkészítésének idején TATT volt a neve, ami a Trans Am Two Thousand rövidítése volt és a jármű típusára utalt. Azonban a Pontiac, az autó gyártója valamiért nem akarta, hogy túl gyakran elhangozzék az autó típusára vonatkozó utalás a sorozatban. Pedig nagy különbségek nem voltak KITT és a bárki számára megvásárolható utcai kocsik között, leszámítva egy-két átalakítást és a piros futófényt az elején, ami akkor villant fel, ha KITT akcióba lendült.

Természetesen az önvezető autóktól is távol voltunk még a nyolcvanas években. Azoknál a jeleneteknél, amikor úgy tűnt, KITT sofőr nélkül közlekedik, valójában jobbkormányosra volt állítva az autó és a kocsiban egy alacsonyan ülő kaszkadőr manőverezett. Aki jól megfigyelte ezeket a jeleneteket, kiszúrhatta a csalást.

KITT kommunikációja először meglehetősen karót nyelt, kimért volt, de fokozatosan egyre lazább, érzelmekkel telibb lett. A sorozat jellegzetes hangulata és stílusa már a legelső részben nagyszerűen tetten érhető:

Forrás: Mentafloss
 

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa