Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Saját találmánya ölte meg az osztrák feltalálót, kamerák rögzítették az utolsó másodperceket
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Feltalálónak lenni nem veszélytelen, van, aki még azelőtt meghal, mielőtt siker koronázná a törekvéseit. 

A 19. században rengeteg felfedezés, találmány született. George Stephenson elkészítette az első gőzmozdonyt, Robert Fulton az első gőzhajót, Faraday előállt a villanymotor megvalósításával, de innen datálhatjuk a fényképezés korát is. Voltak, akik a repülésbe szerettek bele, a földről való felemelkedés és a biztonságos visszatérés módszerének megalkotása sokakat hozott lázba.

Egy osztrák szabó és feltaláló, Franz Reichelt az „ejtőernyős kabát” néven ismert találmányáról vált híressé. Reichelt 1878-ban született a mai Csehország területén található Wegstädtlben, később Párizsba költözött, ahol szabóként dolgozott. Titkos vágya az volt, hogy bekerül a történelemkönyvekbe. Végül persze elérte a célját, de nem pontosan úgy, ahogy eredetileg szerette volna.

Reichelt úgy hitte, létrehozhat egy ruhadarabot, amely lehetővé teszi bárki számára, hogy biztonságosan landoljon, magasból való zuhanás esetén. Ezt a találmányt „ejtőernyős kabátnak” nevezte, habár valójában csak erős fantáziával lehetett kabátnak nevezni. A ruhadarabba beépített anyagok és szerkezetek elvileg lehetővé tették a lassabb ereszkedést, hasonlóan az ejtőernyőhöz.

A tragikus kísérlet, amely a feltaláló halálát okozta

1912. február 4-én Reichelt úgy döntött, hogy Párizsban nyilvánosan is bemutatja találmányát, méghozzá honnan máshonnan ugrana le, mint az Eiffel-toronyról. Reggel 8 óra körül összegyűltek a nézők a helyszínen, de jöttek újságírók és filmkészítők is, hogy tanúi legyenek a kísérletnek.

A feltaláló korábban már próbálkozott tesztekkel, de azok sikertelenül záródtak, mert szerinte magasabbról kellett volna megpróbálni. Azon a bizonyos napon saját maga öltötte fel a kabátot. 

Reichelt a torony első szintjéről (kb. 57 méter magasról) ugrott le. Sajnos a kabát nem működött úgy, ahogy azt remélte, és halálra zúzta magát a földön.

A szabómester története egy figyelmeztető példává vált a kockázat és az innováció kapcsolatáról. Bár találmánya nem működött, és kísérlete tragikus véget ért, esete rávilágít az emberi találékonyság és a kockázatvállalás közötti finom egyensúlyra. A filmfelvételek, amelyek megörökítették a kísérletet, a mai napig fennmaradtak, Reichelt emlékét ma is őrzik a repülés történetében.

A videót szándékosan nem tesszük közzé, mert meglehetősen felkavaró, de a YouTube-on megtalálható Franz Reichelt nevére keresve.

Forrás

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa