Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Az ilyen színű fürdőruha megmentheti a gyerek életét, ha bajba kerül a vízben
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Ha választani lehet, akkor érdemes olyan fürdőruhát vásárolni a gyereknek, amiben a víz alá merülve is látható marad.

Nem telik el nyár anélkül, hogy ne kerülne be a hírekbe legalább egy strandon történt gyermektragédia. A fulladás nem olyan, mint ahogy azt a filmekben látjuk, a víz alá merülő gyermek nem tud kiabálni, eszeveszetten kapálózni, néma folyamat ez, amit a képzett vízimentőkön kívül csak az vesz észre, aki a közvetlen közelben van.

„A gyermek fürdőruhájának színe jelentősen befolyásolhatja a vízben való láthatóságot, ami kulcsfontosságú lehet a fulladások megelőzése érdekében. Az élénk és kontrasztos színek jobban látszanak a vízben, így az életmentők és a szülők hamarabb megláthatják a bajba került gyermeket vészhelyzetben”

– mondta Bernard Fisher, az Amerikai Életmentő Szövetség egészségügyi és biztonsági igazgatója.

A vizuális tesztek alapján egyértelmű, hogy a világoskék, a fehér, a szürke vagy a zöld színű fürdőruhákat érdemes kerülni, mert ezek beleolvadhatnak a vízbe és a medence környezetébe, ami miatt nehéz észrevenni a gyermeket. Világos és kontrasztos színeket ajánlják a szakemberek, például neonsárgát, narancssárgát, rózsaszínt és élénkpirosat. Ezek a színek jól láthatóak a víz alatt és a felszínen egyaránt.

A fürdőruha színének fontosságáról nem beszélünk eleget. 

Az Alive Solutions nevű, vízbiztonságra szakosodott cég két külön kísérletben azt találta, hogy bizonyos fürdőruha színeket könnyebben észre lehet venni úszómedencében vagy nyílt vízen, például tóban. A tesztek során a cég vízbiztonsági szakemberei különféle színű fürdőruhákat helyeztek el úszómedencékben és tavakban, hogy megállapítsák, mennyire láthatóak. 

A fő tesztelés során 14 különböző színű fürdőruhát használtunk" - mondta Natalie Livingston, az Alive Solutions tulajdonosa. Majd hozzátette, a vízben a legapróbb felszíni hullámzás, tükröződés is sokat ronthat azon, hogy látjuk-e, ami a felszín alatt van vagy sem.

Egy világos színű úszómedencében a tesztek azt mutatták, hogy a rikító rózsaszín és a narancs színű fürdőruha a leglátványosabb. A fehér és világoskék fürdőruhák teljesen eltűntek a medencében, leginkább vakító foltoknak vagy felhőtükrözéseknek tűntek.

Divat ide vagy oda, a neonszínek életet menthetnek

A tó vizében is azt látták, hogy az élénk neonszínek látszottak a legjobban a tó fenekén, de a rikító rózsaszín, ami a medencében könnyen észrevehető maradt, a tóban nem teljesített jól. A fehér és az összes többi, például a kék, a zöld, a fekete szín szinte észrevétlen volt.

A kutatás alapján összegésében megállapítható, hogy veszély esetén a neonszínű fürdőruhát viselő gyerekeknek van nagyobb esélyük arra, hogy időben észrevegyék őket.

Persze mit sem számít ez, ha nincs a közelben senki, aki felügyeli őket. A szakértők ezért minden strandszezon előtt hangsúlyozzák, hogy soha ne hagyják a szülők a gyerekeket felügyelet nélkül a víz közelében.

Forrás: CNN

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa