Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Szörnyűségekről mesél egy több ezer éves gyermekrajz, Pompeii-ben találtak rá
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kétezer éves gyerekrajzok árulkodna arról, mit kellett látniuk a legkisebbeknek az ókorban.

Pompeii, a híres ókori római város, leginkább arról ismert, hogy Kr. u. 79-ben a Vezúv kitörése során hamu és láva temette be. A katasztrófa következtében a város szinte teljesen elpusztult, de az eltemetett városrészek hihetetlenül jó állapotban maradtak fenn a hamu alatt. Köztük a lakosok is, ami miatt Pompeii különleges helyet foglal el az archeológiai kutatásokban.

Pompeii városában élénk kulturális élet zajlott, rendkívüli állapotban megőrződött házak, freskók, mozaikok és egyéb művészeti alkotások teszik lehetővé, hogy betekintést nyerjünk az ókori római élet mindennapjaiba.

Kutatók egy csoportja nemrég falra festett gyermekrajzokat tártak fel, amelyek többsége erőszakos jeleneteket ábrázol. A lelet arra utal, hogy a halál és a pusztítás nem csak a mai, videójátékokkal játszó fiatalok körében ismeretes. A gladiátorokról és állatokat gyilkoló vadászokról készült gyermeki ábrázolásokat egy kétezer évvel ezelőtt állt ház egyik szobájának falán találták meg. 

„A rajzok alapján az ókorban még a gyerekek is szélsőséges erőszaknak voltak kitéve. A vérontás az arénában valóságos volt, de kevesen látták ezt problémának a gyerekek pszicho-mentális fejlődésére vonatkozóan”

– mondta Gabriel Zuchtriegel, a pompeii régészeti park felügyelője.

Megtörtént ókori események a rajzokon

A történészek részletes elemzés alá vetették a rajzokat és kiderült, hogy az emberi alakok kezében lándzsa van, amit a körülöttük menekülő vaddisznókba szúrhattak, de egy ragadozó madár feje is a lábuk mellett hever, vélhetően egy sas lehetett.

Az egyik kép egy ökölvívás jelenetet ábrázol, melyen mindkét bokszoló a földön fekszik, láthatóan egymást ütötték ki meccs közben. A többi rajzon a gyermekek szénnel körülrajzolt tenyérlenyomatai láthatók, valamint labdával játszó emberi alakok is feltűnnek.

Az egyik falon egy idősebb gyerek által készített rajz is felbukkant, ami azonban nem szén, hanem egy vörös ásvány használatával készült. Az aprólékosabb részletességgel elkészített mű egy tengeri látképet mutat, ahol két hajó úszik a hullámok között, az egyik egy horogra akadt halat húz. A rajzot mész borítja, ami arra utal, hogy a szobát újrafestették, mielőtt a Vezúv kitörése elpusztította azt, a lakóival együtt.

A nápolyi Federico Egyetem Gyermekideg-pszichiátriai Tanszékének munkatársai szerint a rajzok egyértelműen olyan események alapján készültek, melyeket a fiatalok a saját szemükkel láttak. 

„A gyerekek, akik ezen az udvaron játszottak, szemtanúi lehettek az erőszak olyan extrém megjelenésének, mint az amfiteátrumban zajlott harcok vagy a bűnözők, rabszolgák kivégzése”

– fogalmazott a történész.

Forrás: CNN

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa