Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Évezredekkel ezelőtt Egyiptom földjére zuhant az égből, a hieroglifák is módosultak idővel
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Olykor egy különös eset is okozhatja azt, hogy a nyelvben változások indulnak be, ez pedig egy ilyen eset volt.

A tudomány pedig elképesztően érdekes dolgot derített ki az eset kapcsán, amelynek nyomán módosultak a hieroglifák is. Rengeteg érdekesség derült ki korábban egy-egy olyan sír után, amelyet Egyiptom, azaz a piramisok földjén épségben találtak, és mesélni tudtak a régmúltról. Az ilyen sírok, amelyek egyben maradtak, intaktak voltak, régen is már nagyon ritkaságszámba mentek. A bevett szokás ugyanis az volt, hogy már a fáraó vagy a főnemes eltemetése után megtörtént a kincsekkel teli sírok kifosztása. A felfedezők pedig rengeteg esetben nem találtak semmit.

Az egyik leggazdagabb leletanyag Tutanhamon fáraó nevéhez kötődik, aki nem is volt jelentős fáraó az ókori Egyiptomban, ám sírja feltárása után ő lett a leghíresebb, akinek már komoly lenyomata van a popkultúrában is.

Már Tutanhamon sírjában is találtak olyan tárgyat, amely egy ősi meteorit becsapódásához köthető. Ám sokáig kérdéses volt a tudósok számára, hogy vajon az egyiptomiak tudták-e hogy mik ezek a meteoritok, amelyek néha elsuhantak felettük. Egyáltalán hogyan utaltak ezekre, és használták-e őket később?

A válasz az, hogy igen.

Ám meglepő, hogy milyen változásokat indított be valami nagyon ősi meteorit becsapódása.

Az égből érkezett

Már Tutanhamon sírjában is találtak tehát olyan tárgyat, amelynek anyaga az égből érkezett, és még arra is sikerült rájönniük a tudósoknak, hogy ezt a tőrt Tutanhamon fáraó a nagypapájától örökölhette, ő kaphatta ezt ajándékként Mitanni királyától. A hieroglifák jelentését kutatva pedig a szakértők nagyon érdekes dologra jöttek rá, ugyanis egy szó változását tapasztalhatták.

Megjelent a "vas az égből" kifejezés, amely rávilágított arra, hogy a meteoritok létezéséről tudtak az ókori Egyiptomban.

Megesik, hogy a vas és az ég szavak egymás szinonimái a feliratokon. A tudósok pedig szerint ez arra utalhat, hogy az egyiptomi világot érte valami nagyon fontos tapasztalat, egy nagyobb meteoritzápor, esetleg egy nagyobb becsapódás, amely után módosult a nyelvük, és a vas az éggel egységbe fonódott, ez pedig már 4000 éves hieroglifákon is megjelenik.

Íme a "földönkívüli" anyagból készült tőr:

(Forrás: IFLScience)

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa