Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Különös építmények bukkannak fel Közép-Ausztráliában, a történetük sem mindennapi
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A több mint százéves településen földalatti szálloda, templom és szórakozóhely is található.

A globális felmelegedés következtében a világ számos régiójában  szélsőséges hőmérsékleti viszonyok alakulnak ki, ami arra ösztönzi a kutatókat, hogy új, élhető és fenntartható életmódokkal kísérletezzenek. Erre az egyik különös példa Coober Pedy, egy Közép-Ausztráliában található opálbányász város, ahol a lakosság 60%-a földalatti otthonokban él. 

A település lakóházait vasban gazdag homokkőbe és aleurolitba vájták, így a föld alatt a hőmérséklet mindig kellemes 23 °C körüli marad, függetlenül a külső körülményektől. Télen ez a troglodita életmód különcnek tűnhet, de nyáron, amikor a hőmérséklet eléri az 52 °C-ot, életmentő lehet.

Coober Pedy története azonban nem egyedülálló. Az emberek évezredek óta választják, hogy visszavonulnak a föld alá és izoláltan küzdjenek meg a klíma nehézségeivel. A Törökország középső részén található Kappadókia szintén földalatti városairól híres, amelyek védik lakóikat a szélsőségesen magas hőmérséklettől. 

Évezredek óta élnek emberek a föld alatt

Létezett egy Derinkuyu nevű földalatti város az i. e. 8. században,  amely akár 20 000 ember számára is menedéket nyújtott. Ez az egyik legnagyobb és legjobban feltárt település a világon, ismert lenyűgöző építészeti megoldásairól és összetett struktúrájáról. A város számos lakóegységet, templomot, istállót, raktárt, konyhát, valamint társadalmi és vallási célokra használt tereket tartalmaz. Külön szellőző aknákat és kutakat is építettek, hogy biztosítsák a friss levegő és vízellátást.

Számos előnye van a földalatti otthonnak

Coober Pedy-t 1915-ben alapították, miután opált fedeztek fel a területen. A város neve az őslakos ausztrál "kupa-piti" szóból származik, ami azt jelenti, hogy "fehér ember lyuka", utalva a földalatti lakásokra. Nemcsak lakások, hanem üzletek, templomok, galériák, még egy földalatti szálloda is található itt, sőt még Airbnb is.

A város éghajlata sivatagi, nagyon forró nyarakkal és enyhe telekkel. A  lakosság kulturálisan sokszínű, mivel a bányászat számos nemzetiségű embert vonzott a városba. Ez a sokszínűség a helyi kultúrában és konyhában is megmutatkozik.

A földalatti élet egyik fő előnye Coober Pedyben az, hogy jelentős pénzt takarít meg. A városban az összes elektromos áramot helyben állítják elő, és 70%-át szél- és napenergiával látják el. Azonban a légkondicionálás működtetése drága, míg a föld alatti lakások szinte egész évben szobahőmérsékleten maradnak. 

A földalatti otthonok továbbá védettek a rovaroktól, valamint a hang- és fényszennyezéstől is. Sőt, még a földrengések ellen is védelmet nyújthatnak, bár ez nagymértékben függ az építmények méretétől, összetettségétől és mélységétől.

Az egyik legnagyobb kihívás a föld alatti építmények esetében a nedvesség. A világ számos sziklalakása száraz területeken található, ahol kevesebb a talajvíz, nedvesebb területeken a földalatti építkezés bonyolult és veszélyes lehet. A londoni földalatti alagutakat vízszigetelés céljából több réteg téglával és bitumenbevonattal burkolták, de még így is rendszeresen megjelenik a fekete penész. 

Coober Pedyben viszont a homokkő olyan porózus, hogy még a föld alatt is szárazak a körülmények. A szellőzőaknák biztosítják a megfelelő oxigénellátást és a nedvesség távozását.

A földalatti élet lehetőségei korlátozottak, de védelmet nyújtanak a szélsőséges időjárási viszonyok ellen. Jövőkutatók és építészek szerint hamarosan más helyeken is felbukkanhat a jövőben hasonló város, mint életképes megoldás a globális felmelegedés hatásai ellen.

Az alábbi videó bemutatj aCoober Pedy különös, földalatti építményeit:

Forrás: BBC

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa