Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Mintha az űrből jött volna, ötezer éves egyiptomi sír rejtette a különleges tárgyat, amely megosztja a tudósokat
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A különleges kiképzésű tárgy ma is ki van állítva Egyiptomban, a piramisok földjén, de arról nem tudnak a tudósok, hogy vajon mire használhatták.

Vannak olyan tárgyak a történelemben, amelyek funkcióját a mai napig komoly rejtélyek övezik, ilyen többek közözz az úgynevezett Sabu-korong is, amelynek datálásáról korábban konszenzus született a tudósok körében. A szakemberek szerint az időszámításunk előtti 3000 körülről származhat, azaz több mint ötezer éves. Egyiptomban, a szakkarai nekropoliszban találtak rá egy kisebb piramisban még a 20. század elején, 1936-ban.

A diszket Saburól nevezték el, aki az ókori Egyiptomban egy igen magas rangú tisztviselő lehetett.

A kőedény formája teljesen futurisztikus, mintha tényleg az űrkorszakbeli Földről származna. A tálnak is nevezett különleges tárgy átmérője csupán 61 centiméter, míg a magassága ennél is kevesebb, az csupán 10,6 centiméter. A közepén van egy lyuk, amely aljzatba fut. A tárgy belsejében pedig mintha három szárnyat látnánk egymástól azonos távolságba.

Egyelőre nem tudják, hogy mi lehetett a funkciója.

Ám érdekesség az is, hogy a futurisztikus tárgy nagyon is központi helyen volt a sírban, közvetlenül Sabu mellett helyezkedett el. Jelenleg pedig a kairói Egyiptomi Múzeumban őrzik azt. A tudósok azért is övezik kitüntetett figyelemmel a tárgyat, hiszen ehhez hasonlót sem találtak még semelyik egyiptomi sírban korábban. Az értelmezést pedig az is megnehezíti, hogy amikor a felfedező rábukkant Sabu sírjára, az már nem volt teljesen intakt, fosztogatók már jártak ott előtte is nagyon sok alkalommal, így az is megeshet, hogy esetleg a diszk egy nagyobb tárgy egyik eleme, és nem önmagában kell azt értelmeznünk,

Már a felfedezése napján a "titokzatos tárgy" névvel illették, sokak szerint olyan, mintha egyenesen az űrből jött volna.

Vannak azért teóriák, az egyik leghíresebb szerint a Sabu-korong egy háromlábú olajlámpa darabja, és talán rituális célokra használhatták azt korábban.

Mások szerint egy olyan tárgyról van szó, amely idegen környezetbe került, így még aerodinamikai vizsgálatoknak is alávetették, hogy megnézzék, használhatták-e esetleg az ókori egyiptomiak ezt repülő tárgyként. Azonban kizárták, hogy valamiféle rejtélyes propellerként funkcionálhatott a tárgy Egyiptomban.

Így néz ki a Sabu-korong, amelyről egyelőre nem tudjuk, hogy mire használhatták:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa