Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Rendkívüli magyar csúcsfegyvert őriznek Törökországban, a világ egyik leglátogatottabb helyén
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Rövid időn belül óriási feltűnést keltett az internetes berkekben a találat.

Nagy népszerű lett egy fotó a Redditen, illetve később az ábrázolás nagyon sok fórumon is feltűnt az interneten. Az emberek pedig nem győztek ámulni azon, ami a szemük elé akadt. Természetesen a kép egy kis magyarázatot is igényel az utókortól. A közösségi médiumokban tehát hatalmas karriert futott be egy olyan fotó, amin emberek állnak Törökországban, a Topkapi Múzeumban egy hatalmas vitrin előtt, amelyben több kard is található.

Ezek a kardok azonban rendkívüliek, hiszen a legnagyobb közülük több mint 270 centiméter. Brutális méretek, még egy kétkezes kardhoz is, amelyről első látásra nem is értik az olvasók, hogy tudtak vele harcolni a régi időkben, hiszen másfélszer akkora, mint egy kardforgató ember.

A Topkapi Múzeum amúgy a Topkapi Palota egyik szárnya, ez az épületegyüttes pedig egykor a gigászi Oszmán Birodalom egyik adminisztratív központja volt, ahol a tényleg nagyon fontos ügyekben megszületett a döntés egykor. Ez a palota egészen 1465-től 1853-ig volt az adminisztratív központ, szóval nagyon sok fontos ügyben itt mondták ki a végszót az évszázadok alatt a birodalomban.

Manapság múzeum és kiállítótér, a turisták egyik kedvenc attrakciója, éppen a fegyverekből kifolyólag is.

Kevesen tudják, de az egykori központ őrzi manapság a világ legnagyobb kék-fehér porcelánkészletét is. A palota így széles spektrumán ajánl látnivalókat a történelemre éhes közönségnek. Ami pedig igazi kuriózum, azaz, hogy a palotában nyitva hagytak olyan szobákat is, ahol egykor nagyon fontos kérdésekben tárgyaltak, ahol eldőlhettek fontos kérdések a diplomáciai csatározások közepette is.

Sőt, azokat a titkos szobákat is megnézhetik, amelyekben egykor csak a szultán mászkálhatott. Ő látott mindent, de őt nem látták, így tudta megnézni, hogy állnak a tárgyalások.

A fegyvertörténeti múzeum ékkövei ezek az óriási kardok, amelyek az egyik legjobb interakciókat kiváltó közösségi oldalon, a Redditen is hatalmas népszerűségre tettek szert. A kardokat amúgy valószínűleg nem a csatamezőkön használták, hanem méretükből is kifolyólag elsősorban kivégzéseknél, vagy várakban, kastélyokban, palotákban lehettek kiállítva dísztárgyakként egykor a Magyar Királyság területén, majd az oszmánok ida hozták ezeket.

Így néznek ki ezek a gigászi fegyverek, több turista is töltött fel ezekről videókat:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa