Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Ez az alattomos májrák első tünete, amit sokan figyelmen kívül hagynak
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A májrák férfiaknál háromszor gyakrabban fordul elő, mint a nők esetében.

Magyarországon évente 600-900 esetben regisztrálnak a szakemberek májrákot. A Magyar Rákellenes Liga tájékoztatása szerint a betegség előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik, de nem csak nálunk, hanem Európa más országaiban is. A férfiak nagyobb veszélyben vannak, esetükben általában háromszor nagyobb eséllyel alakul ki májrák, mint nőknél.

Fontos, hogy megkülönböztessük a betegség két típusát, ugyanis létezik elsődleges és másodlagos májdaganat. Az elsődleges májrák egy rosszindulatú tumor, amely a májban kezdődik. A másodlagos májrák olyan rák, amely a test egy másik részében kezdődött, de átterjedt erre a létfontosságú szervre. 

Mi a májrák kialakulásának a legfőbb oka?

Az elsődleges májrák 80 %-a májzsugor (orvosi nevén cirrhosis) talaján alakulhat ki. A májzsugor hátterében általában a máj vírus okozta krónikus megbetegedése, a hepatitis áll, de a krónikus alkoholizmus is kiválthatja. 

Hazánkban kevéssé ismert tény, hogy a trópusi országokban az élelmiszerek egy bizonyos penészgombával (aflatoxin) történő fertőzöttsége is májdaganat kialakulásához vezethet.

Emellett ma már tudjuk, hogy egyes ritka anyagcserebetegségek – például a vas krónikus raktározási zavara – szintén hajlamosíthatnak a májrák kialakulására. 

A májrák első jelei

A májban a daganatképződés kezdetben észrevétlenül történik. Az orvosok ezt úgy mondják, hogy „néma” marad a tumor, emiatt semmiféle tünetet nem okoz. Előfordulhat, hogy csupán véletlenül ismerik fel, például egy hasi ultrahang vizsgálatot követően, amit érdemes egy-két évente elvégeztetni akkor is, ha egészségesnek érezzük magunkat. Szakemberek szerint a prevenció évekkel, évtizedekkel hosszabbíthatja meg az életet.

Az első, jellegzetes tünetek is olyanok, amit sokan figyelmen kívül hagynak, vagy ha észlelik is, nem veszik komolyan a jeleket.

A hasi fájdalom és a feszítő érzés jobb oldalt, a has felső területén az első tünete a kialakult májdaganatnak. Később megjelenik a sárgaság is, előbb csak a szemfehérjén, majd az egész testen. Ezeket a tüneteket már egy családtag is észlelheti, sokan csak ekkor fordulnak orvoshoz, hosszas unszolás után.

Ha a fentiek mellett fogyást, étvágytalanságot, lábdagadást és éjszakai izzadást tapasztalunk, akkor nem szabad tovább várni, fel kell keresni a háziorvost vagy egy belgyógyászati szakrendelést.

A máj rosszindulatú daganata akkor gyógyítható, ha korai stádiumban ismerték fel, mielőtt továbbterjedhetett volna a máj állományában, vagy ráterjedhetett volna a környéki nyirokcsomókra illetve más szervekre. 

A gyógyítás során ma már szóba jöhet a sebészi beavatkozáson és a májátültetésen túl a daganatos gócok elpusztítása etanol injekcióval, hővel vagy fagyasztással, a májdaganatot tápláló verőér lezárása, daganatellenes szerek juttatása az érbe infúziós kezeléssel vagy a daganatot tápláló erek képződését megakadályozó új gyógyszer alkalmazása.

A Gyógyulj Velünk Egyesület kisfilmje tömör, de részletes és közérthető áttekintést ad a májrák kezelési lehetőségeiről dr. Torday László, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának adjunktusa segítségével:

Forrás: Rákliga, Cancer.org

 
Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa