Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Milliárdokat sem sajnálnak a magyar zseni műveiért, itthon mégis alig ismerik
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A művésznek nem volt egyszerű élete.

Reigl Judit, aki 1923-ban született Kapuváron, a magyar képzőművészet egyik legjelentősebb alakja. Fiatalon kezdett el érdeklődni a művészetek iránt, és elvégezte a Képzőművészeti Akadémiát, ahol 1945-ben szerzett diplomát.

Már ekkor is kiemelkedett tehetségével, amely ösztöndíjat nyert számára Rómába. Az '50-es évek elején, a Rákosi-rendszer elnyomása elől Párizsba emigrált, ahol új otthonra talált és alkotói pályája is kiteljesedett. Szürrealista és absztrakt stílusú munkáival hamar elismerést szerzett, noha anyagilag sokáig nehéz helyzetben volt. Élete végéig hű maradt művészi hitvallásához, melynek középpontjában az alkotás öröme és szenvedélye állt.

Művészi Stílus és Sikerek

Reigl Judit művészi stílusa a szürrealizmus és az absztrakció között mozgott, de figuratív elemeket is gyakran alkalmazott. Párizsban az akkori művészeti élet prominens alakjai, köztük André Breton, nagyra értékelték munkáit.

Annak ellenére, hogy hosszú ideig pénzügyi nehézségekkel küzdött, alkotásai folyamatosan lenyűgözték a művészeti közösséget. Reigl számára a festészet nem csak mesterség volt, hanem életcél, amit már hároméves korában meghatározott. Számára az alkotás mindig belső indíttatásból fakadt, és kevésbé érdekelte az anyagi siker. Művei ma már a nemzetközi aukciókon hatalmas összegekért cserélnek gazdát, ami a művészeti értékük mellett a piaci elismerést is jelzi.

Nemzetközi és Hazai Elismerés

Reigl Judit hosszú élete során számos elismerést kapott, bár hazájában sokáig alig ismerték. Csak a 2000-es évek elején kezdtek igazán felfigyelni munkásságára Magyarországon, amikor több nagy kiállítást is szerveztek neki a Műcsarnokban, a Modemben és a Ludwig Múzeumban.

A nemzetközi aukciósházak által szervezett árveréseken pedig igazi sztárnak számít: egyes munkái akár több száz millió, vagy milliárd forintos árakon kerülnek új tulajdonosaikhoz. Reigl Judit 97 éves korában hunyt el egy franciaországi idősek otthonában, de öröksége tovább él művészetében. 100. születésnapja alkalmából rendezett centenáriumi kiállítás alkalmával eddig még nem látott alkotásait is bemutatták a Műcsarnokban, amely tovább növelte a művész utáni érdeklődést és elismerést.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa