Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Rémisztő vagy csodálatos? Kőből faragott arc figyeli a Duna egyik szakaszát
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Vegyes fogadtatásra talált a Duna feletti sziklából kifaragott történelmi alak feje.

Egy kőből faragott hatalmas férfiarc kémleli a Dunán hajózókat a szerb-román határon, Orsova közelében. A szobor 1994 és 2004 között készült, és Decebált, a dákok utolsó királyát ábrázolja. Az arc, amely egyesekben félelmet kelt, mások lenyűgözőnek tartják,  Európa legnagyobb sziklába faragott alkotása, magassága 40 méter. 

A szobrot egy román üzletember, Iosif Constantin Drăgan finanszírozta, és a szobrász Florin Cotarcea irányítása alatt készült el. 

Decebál hősiesen védelmezte a dákok földjét a Római Birodalom hódításaival szemben a Dák háborúk során a 1. században. A szobor elkészítésének egyik fő apropója tehát az volt, hogy emléket állítson a királynak, és ezáltal erősítse a románok nemzeti öntudatát és történelmi örökségét.

Az alkotás emellett szimbolikus jelentőségű is, mivel Decebál és a dákok küzdelme a rómaiak ellen a román nép történelmének egyik meghatározó eseménye. A szobor helye, a Duna partja is jelentős, hiszen a Duna egy fontos történelmi határ és kereskedelmi útvonal volt, és a szobor a természet szépségét és a történelmi jelentőségét egyaránt kiemeli.

Vegyesen fogadták a sziklába vájt fej megjelenését a Duna felett

Számos  kulturális és történelmi szakértő méltatta a szobrot, jelentős és fontos emlékműnek tartják. Ugyanakkor a szobor jelentős turisztikai látványosság lett, vonzza a látogatókat Romániába és növeli a régió turisztikai bevételeit. 

A legtöbben csodálják a szobor monumentális méretét és a megvalósítás módszerét. Ezzel szemben felmerültek olyan vélemények is, melyek elítélik és teljesen feleslegesnek tartják.

Néhány környezetvédelmi szervezet aggodalmát fejezte ki a szobor építése miatt, már a kivitelezés kezdetekor, mivel az építési folyamat károsíthatta a természetes környezetet a Duna mentén.

Politikai szempontból is aggályosnak tartották egyesek az alkotást, Constantin Drăgan személye ugyanis rendkívül megosztó. Sokan szélsőjobboldalinak, a nacionalizmus népszerűsítőjének tartják, aki túlzottan hősiesen ábrázolta a dákok és a román történelem alakjait, ami a történelmi tények torzításához vezetett.

Másrészt Drăgant szoros kapcsolatok fűzték Nicolae Ceaușescu kommunista rezsimjéhez. Bár ezek a kapcsolatok nem mindig voltak egyértelműek vagy hivatalosak, sokan úgy vélték, hogy Drăgan támogatta a rezsimet, amely elnyomta a román népet.

A román történelmi alakról készült monunemtális alkotásról számos videó is készült:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa