maxinewz.hu
Keresés
Menü megnyitás
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Maxinewz

Magyarországon a tornádó ritka jelenség mostanában, száz évvel ezelőtt azonban komoly károkat okozott.

Mindig nagy híre van, ha a nyári hónapokban felbukkan egy-egy tuba vagy tornádó Magyarországon. A természeti jelenségről sokan készítenek videót, fotót, így hamar országos hírré növi ki magát a forgószél megjelenése. Kevesen tudják, hogy hazánk egykor tornádóktól látogatott hely volt. Az 1880-as és az 1920-as évek között például öt ilyen természeti csapás sújtotta az országot.

Erdély egyik részén 1912. május 13-án száguldott végig egy pusztító tornádó, amely a bálványosváraljai katasztrófát okozta. Romba döntötte a falut, majd lecsapott Magyarborzásra, ahol a görögkeleti templom harangját 400 méterre hajította, egy csűrt pedig 150 méter magasságba, a hegyoldalra röpített. Szélessége három és öt kilométer között váltakozott, és tizenegy kilométer hosszúságban mindent lerombolt. 

A biatorbágyi tornádó emberéleteket követelt

A Pesti Hírlap egyik számában azt írta, hogy 1924. június 13-án egy tölcsér tubaként jelent meg délután négy óra tájban Etyek határában, hamarosan azonban elérte a földet Biatorbágy mellett. A szokatlan jelenséget az arra járók a vonatról és az országútról is megfigyelték. A viharfelhőt morajlásszerű hang kísérte, ami fülsiketítő zajjá erősödött a tanúk elmondása szerint – írta Bánó András az 55 meghökkentő eset a magyar történelemből című könyvében.

A tornádó néhány perc alatt romhalmazzá változtatta a községet. A református templom tornyát felkapta, és rádobta a szomszédos iskola tetejére, de a kőből készült szentháromság-szobrot is odébb helyezte. 

A feljegyzések szerint a tornádó egy kastély erős istálló épületét is megrongálta, 40-50 mázsás kőoszlopokat sodorva magával. Száz évvel ezelőtt főként lovaskocsit használtak az emberek közlekedésre, és mivel nappal volt még, több állat be volt fogva. 

Azok, akik éppen úton voltak, a szekerekkel már nem tudtak elmenekülni, lovastul, kocsistul felkapta őket a szél, megforgatta, majd visszadobta a földre. Hárman meghaltak, nyolcan súlyosan megsérültek a hirtelen támadt égiháború miatt. 

A tölcsér szívó hatására rengeteg lakberendezési tárgy, épületfa, tetőcserép emelkedett a magasba, és tett meg több kilométeres repülőutat. Négy ház teljesen megsemmisült, huszonhárom tető megrongálódott, és további kilencvenhat házat jelentős kár ért. 

Egy parasztfiút is a magasba emelt a forgószél

Voltak, akik a személyes tárgyaikat kilométerekkel távolabb találták meg, egy bádogbödönt Biatorbágytól két kilométerre, a vasúti sínek mellett lelt meg a tulajdonosa. Az egyik kereskedő pedig azt mondta, fenyőfából készült nagyméretű cégtáblája hat kilométerrel odébb, Páty határában ért földet, míg egyes pátyi bútorokat az etyeki erdőben találtak meg.

Páty községben a tornádó egy tizenhárom éves pásztorfiút emelt fel a mélyen fekvő útról, és egy tíz méterrel magasabban álló ház szobájába repítette. Azért tudta berepíteni oda, mert előtte a ház tetejét lekapta a szél. A fiút eszméletlen állapotban találták, ezért egy ideig orvosi kezelésben részesült.

A sérülteket ellátó orvos utólag azt mondta, az emberek hátán villámcsapáshoz hasonló véraláfutásokat figyelt meg.