Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Rendkívüli fotó került elő az egyiptomi múmia mellől, csak néhányan láthatták eddig a világon
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Ez a régészet egyik legismertebb napja, amelyekről számtalan történet maradt fent, ám valami sokszor kimarad.

Az embereket évszázadok, sőt, évezredek óta izgatja, hogy mi fekszik a mélyben az egyiptomi piramisok földjén. A föld ugyanis számtalan titkot rejt, a sivatag csodálatos építményeket, sírokat és félbemaradt, de lenyűgöző konstrukciókat rejteget a felfedezők számára. Vitán kívül áll, hogy ma is a legnevesebb sír, illetve múmia, amely előkerült, Tutanhamoné, az uralkodóé, aki életében kevés dicsfényt és glóriát kapott, évezredekig pihent a sivatag mélyén, ám jött egy kutató, aki megtalálta a fáraó múmiáját. 

Majd Tutanhamon rövid időn belül a világ popkultúrájának is szerves része lett, manapság a fiatalon elhunyt fáraó aranymaszkja egy olyan ikonikus lelet, amelyről azonnal tudjuk, hogy kié volt, és mihez kapcsoljuk.

Tutanhamon fáraó az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának egyik utolsó uralkodója volt, feltételezhetőleg Ehnaton fia volt, és annyira fiatal volt a trónra kerülésekor (9 éves volt mindössze), hogy helyette más, nagyhatalmú vezetők irányították az országát, akik nem akartak helyet adni az emlékezetének.

Az elfeledett fotó

Ennek is köszönhető, hogy a sírját nem fosztották ki évezredekig, Howard Carter felfedező pedig a kutatások utolsó utáni pillanatában bukkant a síremlékre, amelye mesés kincseket rejtett. A világot azóta is ámulatba ejtik azok a felvételek, amelyek akkor készültek, amikor a felfedezők beléptek a sírba, és eléjük került a több ezer tárgy, szobrok, használati tárgyak, majd később a híres szarkofág is.

A felfedezésről szóta is számtalan legenda él, arról pedig nem is olyan régen kerültek elő bizonyítékok, hogy valójában létezhetett a fáraó átka, amely nem misztikus ötletbontogatások témája immár, hanem egy olyan téma, amelyre tudunk tudományos magyarázatot adni, a sugárzásnak való kitettség is szerepet játszhatott a sírt feltárók korai halálozásában.

A feltárás során számos kép készült a sírban lévő tárgyakról, illetve magáról a felfedezés folyamatáról is, ám nagyon kevesen ismerik azt a képet, amelyre bemutatja, hogy a felfedezők a királyi sír hűvösében ültek össze étkezni is, egy ünnepi ebédet tartottak ott, ahol évezredek óta nem járt senki.

IDE kattintva meg lehet tekinteni a fotót is.

Ám vannak olyan felvételek is a sír feltárásáról, amelyeket utólag még ki is színeztek, így elképesztően élethű képeken éled fel a történelem:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa