Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Miért válik be, ha csukláskor felemeljük a bal kezünket és vizet iszunk?
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Sok módszer van a csuklás megszüntetésére, de az egyik mintha jobban beválna a többinél?

A csuklás megszüntetésére számos házi praktika létezik, amelyek közül az egyik legismertebb, amikor felemeljük a bal kezünket és iszunk egy pohár vizet. Bár a csuklás megszüntetésére vonatkozó módszerek hatékonysága egyénenként változik, ez a technika valahogy mintha jobban működne, mint az összes egyéb módszer. Mi állhat ennek a hátterében?

Azt már tudjuk, hogy a csuklás akaratlan izomösszehúzódások eredménye. Egyesek szerint a titok nyitja, hogy amikor felemeljük a bal kezünket és vizet iszunk, akkor az agyunk másra kezd koncentrálni, elterelődik a figyelmünk a csuklásról, és ez az, ami megszakítja az akaratlan reflexet. Ilyenkor arra koncentrálunk, hogy megigyuk a pohárból a vizet, és a kezünk a magasban legyen. De valóban elég lenne ennyi? 

Egy másik magyarázat szerint a kéz felemelése és az ivás közben a légzési mintánk megváltozik. A mély légzés és a nyelés szabályozása elvileg segíthet megnyugtatni a rekeszizmot, ami a csuklásért felelős. Nem lehet tudni biztosan, hogy mi az igazság, de van egy harmadik magyarázat is arra, hogy miért működik ilyen jól ez a csuklás elleni technika. 

A csuklásért egy koponyaideg lenne a felelős?

Létezik egy koponyaideg, az úgynevezett nervus vagus ideg, amely számos testi funkciók szempontjából létfontosságú. Ez az ideg felelős a paraszimpatikus idegrendszerünk szabályozásáért és részt vesz a csuklási reflexben is. Kutatók szerint a bal kéz felemelése és a vízivás által kiváltott fizikai aktivitás, valamint a nyelés kombinációja hozzájárul ahhoz, hogy a nervus vagus működésbe lépjen és leállítsa a csuklási reflexet.

Ha ez nem lenne elég, van egy negyedik elképzelés is. A nyelési mechanizmus koordinált izomtevékenységet igényel, ami normalizálhatja a rekeszizom működését. Mivel a nyelés maga egy összetett izommozgás, amely során a légutak ideiglenesen lezáródnak, elvileg ez is elég lehet ahhoz, hogy a csuklás leálljon, de ha a kezünket a magasba tartjuk, amitől a rekeszizom aszimmetrikusan megnyúlik, akkor szinte garantált a siker.

Bár nincsen egyetlen, mindenki számára biztosan működő módszer a csuklás megszüntetésére, a bal kéz felemelése és a vízivás egyike azoknak a technikáknak, amelyek különböző mechanizmusokon keresztül hathatnak a csuklásra.

Egy biztos, sok egyéb kísérletet kipróbálva,kortól függetlenül, ez az egyik leghatásosabb, legegyszerűbb és legbiztonságosabb módszer az akaratlan rekeszizom-összehúzódás megszüntetésére.

Forrás: Medical News Today, WebMD

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa