Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Észveszejtő dolgot találtak egy atomrobbantás helyszínén, 76 évvel a teszt után
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Több mint 76 év elteltével a kutatók visszamentek az 1945-ös atomrobbantás helyszínére.

Tudományt meghazudtoló kristályt fedeztek fel geológusok Új-Mexikóban. A kőzetet eddig csak űrből érkező meteoritokban találták meg, így bejelentés nagy visszhangot kapott tudományos körökben.

A hihetetlen lelet nem éppen a természet ajándéka, az Egyesült Államok hadserege által végrehajtott nukleáris eszköz legelső felrobbantásának eredménye. Az esemény titkos Manhattan Projekt néven vált ismertté.

1945. július 16-án hajnali 5.29-kor, Trinity kódnéven, a félelmetes fegyvert Új-Mexikó sivatagában robbantották fel, körülbelül 210 mérföldre délre Los Alamostól. Akkora volt a Gadget nevű bomba ereje, hogy üveges szerkezetű, zöld kőzetett hozott létre a sivatag homokjában, a fém és némi homok összeolvadásával. Az anyag Trinitit néven vált ismertté.

Több mint 76 év telt el a robbantás után, amikor olasz és amerikai kutatók visszamentek a helyszínre, hogy alaposan átvizsgálják a területet. Így fedezték fel, hogy az atomvillanás pillanatában trinitit keletkezett.

A lelethez vezető kutatást a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban tették közzé, amely kiemeli, hogy hasonló képződményt találtak korábban a Khatyrka meteoritban, amit 2011-ben találtak az oroszországiq Jomrautvaam völgyében, a Khatirka folyó egyik mellékágában.

A tanulmány egyik szerzője, Luca Bindi azt mondta: „A mögöttes ötlet az volt: ha ezek az anyagok valóban létrejöhetnek földönkívüli objektumok ütközésekor a világűrben, akkor elképzelhető, hogy atomrobbanásban is keletkezhetnek."

Bindi szerint a kvázikristályok (üvegszerű, nem kristályos szerkezetű anyagok) szerkezete teljességgel kiszámíthatatlan a kristálytan törvényei szerint. „E törvények szerint az elrendezések vagy teljesen véletlenszerűek, mint az ablaküvegek esetében, vagy kristályosak, mint a cukor vagy a konyhasó esetében" – fogalmazott Bindi. A kristályos anyagok esetében az atomok szimmetrikus rácsba rendeződnek, mint a négyzet alakú csempe egy egyszerű fürdőszobai csempe esetében.

Más meglepetéseket is tartogatnak a meteoritok

A világon számos híres meteoritot van a szakértők kezében, amelyek tudományos és történelmi jelentőséggel bírnak. A namíbiai hoba meteorit a legnagyobb ismert, egyetlen darabból álló meteorit, valamint a legnagyobb természetes vasdarab a Földön, tömege körülbelül 60 tonna.

A híres Allende meteorit 1969-ben zuhant le Mexikóban, és egyike a legjobban tanulmányozott meteoritoknak. Nagyjából 4,6 milliárd éves, ami megegyezik a Naprendszer korával.

Emlékezhetünk még arra a 2013-as esetre, amikor az orosz Chelyabinsk közelében ért Földet egy hatalmas égi kőzet. A robbanás jelentős károkat okozott, több mint ezer ember sérült meg a lökéshullámok miatt. Ez volt a legnagyobb ismert meteoritbecsapódás 1908 óta, amikor a Tunguska-esemény történt. A meteorit legnagyobb darabját egy tóból emelték ki, ahogy azt az alábbi videó is megmutatja:

Forrás: Csillagaszat

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa