Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Hová tűnt a Naprendszer elveszett bolygója? Ezernyi bizonyíték van a létezésére
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Kutatások szerint valamikor régen egy ötödik gázbolygónak is lennie kellett a Naprendszeren belül.

A Naprendszernek egykor öt gázóriás bolygója volt, a mai négy helyett. Erre a következtetésre jutottak a Naprendszer evolúciójáról készült számítógépes szimulációk, amelyek arra utalnak, hogy az ötödik óriást a Jupiterrel körülbelül 4 milliárd évvel ezelőtti erőszakos találkozás dobta a csillagközi térbe.

Csillagászok szerint ahhoz, hogy a belső sziklás bolygók megússzák a gázóriások helyezkedését, a Jupiternek konkrétan ki kellett ugrania a Naphoz közelebbi pozíciójából.

A Jupiter távolodásának elméletet nagyon nehéz levetíteni egy négybolygós rendszeren belül, de ha öt gázbolygót helyezünk a képletbe, máris teljesen természetes folyamatnak tűnik. Ha a Jupiter kirepítette az elveszett jégóriást a rendszerből, akkor az perdületet vesztve eltávolodhatott a Naptól és a Jupiter elfoglalhatta a mostani helyét.

A csillagászok évtizedek óta küzdöttek a Naprendszer jelenlegi szerkezetének magyarázatával. Az elméletek szerint az elveszett bolygó még ma is itt keringhet valahol a Naprendszer közelében.

Az utóbbi években néhány csillagász olyan bizonyítékokat talált, amelyek egy távoli, nagytömegű bolygó létezésére utalhatnak a Naprendszer külső részén. Ezt a bolygót egyelőre nem sikerült közvetlenül megfigyelni, de a Kuiper-öv objektumainak furcsa pályái alapján feltételezik, hogy létezhet egy ilyen bolygó. Ez az elméleti bolygó körülbelül 10-szer nagyobb tömegű lehet, mint a Föld, és nagyon távoli, excentrikus pályán keringhet a Nap körül.

Az ötletet először Konstantin Batygin és Michael E. Brown csillagászok vetették fel 2016-ban. 

Az elméletek szerint a kilencedik bolygó rendkívül excentrikus pályán kering a Nap körül, amelynek fél nagytengelye (átlagos távolsága a Naptól) kb. 400-800 Csillagászati Egység (CSE) lehet. Összehasonlításképp, a Neptunusz átlagos távolsága a Naptól kb. 30 CSE. Ez azt jelenti, hogy a kilencedik bolygó akár 10-20-szor távolabb lehet a Naptól, mint a Neptunusz.

Egyes tudósok más magyarázatokat is felvetettek a Kuiper-öv objektumainak szokatlan pályáira, például több kisebb, még fel nem fedezett objektumok együttes gravitációs hatását. Azonban a kilencedik bolygó elmélete továbbra is az egyik legelfogadottabb magyarázat.

A bolygó közvetlen megfigyelése rendkívül nehéz, mivel nagyon messze van, és valószínűleg nagyon halvány. Számos csillagászati projekt és távcső keresi aktívan, de eddig még nem sikerült közvetlen bizonyítékot találni a létezésére.

A csillagászok nem titkolt célja az is, hogy olyan bolygót találjanak, amelyen van élet vagy esetleg az emberiség számára is élhető lehet:

Forrás: NewScientist
Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa