Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Több mint 1000 éve robotok népesítették be az arab sivatagot, hihetetlen dolgokat talált fel az arab zseni
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Róla tényleg nem túlzás a kijelentés, hogy megelőzte saját korát.

Amikor a robotika szóba kerül, a legtöbben azt gondolják, hogy ez egy jellegzetesen modern tudományág, amely a legújabb matematikai, fizikai és mérnöki ismeretekre építve törekszik különféle, olykor praktikus, máskor kevésbé hasznos robotok létrehozására. Az olyan fejlesztőcsapatok, mint például a Boston Dynamics, számtalan videót publikáltak, bemutatva folyamatosan zajló innovációikat és elképesztő eredményeiket.

A modern eredmények valóban lenyűgözőek, ám kevésbé közismert tény, hogy mintegy ezer évvel ezelőtt az arab világban már léteztek robotzenekarok, robotpincérek, önműködő ajtók és páva alakú szökőkutak. Bár ez az információ hihetetlennek tűnhet, mégis alaposan dokumentált és igaz. A korszak legkiemelkedőbb alakja Iszmail Al-Dzsazari, aki 1136-tól 1206-ig élt, és a mezopotámiai Dzsazari városában, az Artuqid dinasztia uralma alatt tevékenykedett.

Iszmail Al-Dzsazari és Munkássága

Iszmail Al-Dzsazari munkásságáról leginkább egy fennmaradt könyvéből, a „Mechanikai Tudás Könyvéből” (Kitab fi ma'rifat al-hiyal al-handasiya) szerezhetünk tudomást. Ezt a középkori muszlim tudóst, feltalálót és polihisztort méltán tekintik a robotika atyjának, mivel könyvében olyan találmányok leírásai szerepelnek, amelyek egy középkori sci-fi világba repítenek minket.

A könyvben kizárólag olyan tárgyak leírásai találhatók, amelyeket Al-Dzsazari saját kezűleg épített. A mű jelentős része nem konkrét találmányokkal foglalkozik, hanem azok alkatrészeivel: különböző tengelyek, emelőrendszerek, fogaskerekek, sebességszabályzók és mechanikus kontrollerpanelek részletes leírásai találhatók benne.

Az Alkalmazott Mechanikai Elvek

Már az alkalmazott elvek olvasása is lenyűgöző, de az így megalkotott tárgyak még inkább bámulatba ejtenek. Ma világszerte csodálatra méltónak tartják, ha egy étteremben robotpincérek szolgálnak fel, de az 1100-as évek Arábiájában már léteztek emberformájú automatonok, amelyek teát és vizet szolgáltak fel. Al-Dzsazari még egy úszó robotzenekart is megalkotott, ahol különböző karok állításával a játszott zenét lehetett módosítani.

Vízemelő Szerkezetek és Higiéniai Eszközök

A sivatagos területen élő Al-Dzsazari különös figyelmet fordított a vízemelő szerkezetekre is. Könyvében leír egy modern WC-khez hasonló lehúzó-mechanizmussal rendelkező, emberalakú robottal ellátott kézmosó-tisztálkodó berendezést, valamint egy páva formájú szökőkút szerkezetét is. Ebből a videóból még sok érdekesség kiderül a találmányairól:

 

Iszmail Al-Dzsazari tanulmányait ma is ámulattal olvassák, hiszen munkái a jelenlegi szemmel nézve is lenyűgözőek. Az interneten számos helyen megtalálhatók az írásai, és érdemes alaposan tanulmányozni a robotika e korai úttörőjének munkásságát, amely sok tekintetben előre vetítette a modern robotika fejlődését.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa