Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Jókai Mór varázslatos szigete tényleg létezett, már Hérodotosz is írt róla
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A hely tényleg meseszerű volt, de a kommunizmus tönkretette.

A legendás, utópisztikus szigetek mindig is inspirálták az embereket: a legismertebb talán Atlantisz. Atlantisz egy esetleg létezett, utópisztikus birodalom volt, amely még az ősidőkben elsüllyedt - de mit szólnának, ha azt mondanánk, hogy a mai Románia területén egészen az 1960-as évekig létezett egy hasonló szellemű hely?

A titokzatos Atlantisz talán létezik, csak annyira megváltozott, hogy már nem ismerünk rá. Ez a hely Ada Kaleh, amelynek neve törökül "erődsziget"-et jelent, és már Hérodotosz, a híres ókori görög történész is említette. Földrajzilag a mai Románia területén, Orsovától 3 km-re délre feküdt.

Mi tette ezt a szigetet olyan különlegessé?

A multikulturalizmus napjaink globalizált világának egyik jelszava, de Ada Kaleh szigetén ez magától értetődő volt. A sziget lakossága körülbelül 1000 fő volt, főként törökök, magyarok, németek és románok éltek itt együtt. A többnyelvűség és a vallási tolerancia alapvető volt, senkiben sem merült fel, hogy ne gyakorolhatná a saját vallását.

A sziget lakói főként dohány-, szőlő- és rózsatermesztésből, halászatból, édességkészítésből és a turizmusból éltek. Az egykori lakók szerint a sziget maga volt a harmónia és béke szigete: gyümölcsöktől roskadozó fügefák, rózsalugasok, és az egész szigeten mindenki ismert mindenkit, mintha egy nagy család lettek volna.

Ada Kaleh kazamata-rendszere állandóan ideális hőmérsékletet biztosított: télen meleg, nyáron hűvös.

A sziget mágusa

A sziget központi alakja egy török misztikus, Isgin Baba volt. Ő volt a rendfenntartó és a sziget spirituális vezére, vallási hovatartozástól függetlenül. Isgin Baba egy álmot követően érkezett a szigetre, és itt kezdett el működni: tanította a szigetlakókat, gyógyította, és megoldotta problémáikat; különösen nehéz ügyek esetén éjszaka megálmodta a megoldást. Az egykori lakók szerint azért is volt rend, mert nem volt értelme hazudni, Isgin Baba úgyis megálmodta az igazságot.

A legenda szerint Jókai Mór a szigetről mintázta a Senki szigetét az "Aranyember" című művében, nagy írónkat is megihlette a varázslatos hely.

Mint sok értékes dolognak, Ada Kaleh szigetének is a kommunizmus vetett véget: a román diktátor, Nicolae Ceausescu és a jugoszláv vezető, Tito közösen döntött egy dunai vízi erőmű megépítéséről, amely megemelte a vízszintet, és a sziget víz alá került. Lakóit bukaresti panelokba költöztették, sok törököt pedig kitoloncoltak Törökországba. Így ért véget a több száz éves békés tündérmese, a kommunista ideológia áldozataként.

A sziget történelme jól dokumentált az interneten, és akik érdeklődnek, érdemes utánaolvasniuk, mivel itt csak egy kis részét említettük.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa