Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Több ezer éves vécé került elő az egyiptomi piramis mellől, totális megdöbbenés övezi a látványt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Nagyon ritkán igazán furcsa leletek kerülnek elő a föld alól Egyiptomban, amelyek a mindennapi életbe engednek fontos betekintést.

Ha az egyiptomi nagy piramisokról hallunk a médiában, akkor általában a nagy felfedezések bemutatásával operálnak a hírek. Ilyen például a legutóbb bemutatott nagy rejtély, amely szerint L-alakú struktúrák lehetnek a mélyben a gízai piramisoknál. A mindennapi élet tárgyaira kevesebb idő és cikk jut, pedig a leghíresebb egyiptomi sír, amelyet még jó száz évvel ezelőtt Howard Carter nyitott fel, tele volt olyan tárgyakkal, amelyek arra is hivatottak voltak, hogy bemutassák,

hogy nézett ki egy mindennapi élet több ezer évvel ezelőtt az ókori Egyiptomban.

A fáraó sírjában szenzációs dolgokat találtak a szakértők

Többek között ételeket, így bort és mézet is, valamit megtalálták a fáraó aranyszandálját is, amelyet nagyon jó állapotban őrzött meg a sír. Ez nagyon kevés tankönyvben tűnik fel, de érdekesség, hogy a méznek van egy ilyen különleges tulajdonsága, hogy sosem romlik meg, tehát a kutatók akár meg is kóstolhatták volna azt. A természetes mézben ugyanis minden tökéletes egyensúlyban van, a nedvességtartalma pedig annyira alacsony, hogy nem ad jó táptalajt a mikroorganizmusok elszaporodásának.

A másik fontos összetevő, pedig a savassága, amely szintén hozzásegíti, hogy nagyon jó állapotban maradjon fent még ilyen nagy idő távlatából is.

Íme egy képes összeállítás az 1922-es sírfeltárásból, benne rengeteg színezett fotóval:

Ám nem a méz az egyetlen ilyen elképesztő dolog

A Ranker.com nevű oldal gyűjtötte most csokorba azt, hogy az elmúlt évszázadokban mi került elő az egyiptomi sírokból, amelyek nagy-nagy megdöbbenést váltottak ki világszerte. Olyan tárgyakat gyűjtöttek össze, amelyek szerte a világon megtalálhatók múzeumokban az ókori népek kapcsán, mégis ritkán beszélnek ezekről nyíltan, és így nincsenek is szem előtt, 

pedig talán a legizgalmasabb leletek, amelyek az ókori népek hiedelemvilágáról, szokásaikról, a környezetükhöz fűződő viszonyokról, illetve a mindennapi élet dolgairól mesélnek nekünk.

A listában a szerencsét hozó pálcák mellett feltűnnek az állatok múmiái is, illetve természetesen a méz is szerepel rajta. A legnagyobb megdöbbenést azonban az olvasók részéről egyértelműen egy ókori vécé felső karéja jelenti. Az ülőke mészkőből készült, aprólékos kidolgozás eredménye. A puha köveket pedig agyagedények fölé helyezhették. A Ranker oldalán láthattok képeket is a több ezer éves vécéről.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa