Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Felnyitották a nagy Napóleon koporsóját, teljes sokk fogadta a régi katonáit
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Csalamádé
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Napóleonnak hányattatott sors jutott, még a halála után is.​

Az elmúlt években egyre több film is jelent meg Franciaország legnagyobb császáráról, akitől úgy rettegett Európa, mint még senki mástól. Az uralkodók sűrű koalíciókat kötöttek a katonacsászár ellen, aki folyamatosan nyerte a csatákat. Legutóbb Ridley Scott készített mozgóképet a híres történelmi személy életéből, a főszerepet pedig nem akárki kapta, hanem a Jokerből és a Gladiátorból, illetve a Johnny Cash életét bemutató A nyughatatlan című filmből is ismert Joaquin Phoenix.

És bár a film a kritikusoktól igen megosztó kritikákat kapott a film,

a színész játékát a többség magasztalta.

A film körül kialakult sűrű hype azonban nagyon jó volt arra, hogy a világ, és főleg Európa újra felfedezze Bonaparte Napóleont, akiről (életéről és haláláról) nagyon sok cikk jelent meg az elmúlt időszakban, miközben újra felfedezték a régi filmeket is, amelyek őfelsége életéről szóltak. Ezek közül pedig az egyik legkülönlegesebb darab, amely azért jó pár összeesküvés-elméletet is felvonultat, a Monsieur N. című 2003-as alkotás,

amely elsősorban Bonaparte Napóleon végső száműzetésére koncentrál.

Azt mutatja be, hogy élt és halt Szent Ilona-szigetén, milyen körülmények között kellett eltöltenie az utolsó éveit. Ám a film itt nem ér véget, és egy nagyon is érdekes alternatív történelmi fordulattal mesél a történelemről Napóleon halálával kapcsolatban. Egy amerikai szálat hoz be, amely korábban komoly pletyka tárgya volt.

A hivatalos álláspont azonban az, hogy Bonaparte Napóleon 1821, május 5-én halt meg Szent Ilona-szigetén a Longwood House-ban, amely ma is teljes épségben áll a helyszínen.

Mégis mi okozhatta a halálát?

A film viszont a többi alkotástól eltérően többek között azt is bemutatja, amelyről nagyon sok leírás van, hogy amikor kinyitották Napóleon koporsóját 1840-ben, akkor Napóleon teste nem úgy nézett ki, mint amire korábban számítottak volna.

A császár hányattatott sorsa amúgy halála után is folytatódott, korábban ugyanis az volt a végakarata, hogy a Szajna partján temessék el, ám az angolok erre nem adtak engedélyt egészen 1840-ig, ekkor azonban Lajos Fülöp francia király megkapta. 

A császár holteste ekkor térhetett csak haza Szent Ilonáról, ahol korábban eltemették. 

A császár teste 19 év alatt sem bomlott le egyáltalán, szinte teljes épségben volt a korabeli feljegyzések szerint, ez pedig azt bizonyíthatja, hogy tényleg arzénmérgezés végzett az uralkodóval, mint ahogy arról később és azóta is sokat cikkeztek. Ám hivatalos verdikt nincs az árulkodó jelek ellenére sem, így még 200 évvel Napóleon halála után is vita tárgya, hogy pontosan mi vezethetett a halálához.

(Forrás: Múlt-Kor, 24.hu)

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa