Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Ez a leghosszabb magyar vasútállomásnév, gigászi rekord
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Nyelvi rekord, amelyről nagyon ritkán beszélnek a hétköznapokban.

A világ leghosszabb és legrövidebb településneveiről már kismillió cikk született az interneten. Magyarországon a legrövidebb településnevek kétbetűsök (Ág, Bő, Őr, Sé), de van olyan ország, ahol egybetűs településnév is szerepel a településnevek lajstromában. Y Franciaország egyik leghíresebb faluja Somme megyében, lakossága pedig még a százat sem éri el. lakói azért kicsit hosszabban beszélnek a származásukról, hiszen úgy mutatkoznak be, hogy ők az "ipszilonieniek".

Ami pedig kiváltképp érdekes, hogy bizony a legrövidebb településnév birtokosának a testvértelepülése a leghosszabb név birtokosa. vagyis az a walesi település, amelyről minden évben több tízezer cikk keletkezik szerte a világon.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

nevű települést évente rengeteg turista keresi fel. A falu neve amúgy könnyed fordításban annyit tesz, hogy "A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom".

De lakói a hétköznapokban csak úgy hivatkoznak lakóhelyükre, mint Llanfair PG. Ám magyarországon is vannak komoly rekordok a településneveknél, illetve a vasútállomásnevek esetében is nyilvántartják azt, amely a leghosszabb hazánkban.

Ma Magyarországon a leghosszabb településnév 20 írásjegyből és 16 betűből áll, ez a település pedig Jászfelsőszentgyörgy, egy község Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Korábban amúgy több településnév megelőzte pár írásjeggyel, de ezek közben már elvesztették önállóságukat, egy-egy település részei lettek. Ha viszont Nagy-Magyarország területét nézzük, a Trianon előtti határokat, akkor Szépkenyerűszentmárton neve lenne a leghosszabb magyar településnév.

Ha pedig a magyar vasútállomásneveket vesszük jobban górcső alá, akkor egy 27 írásjegyből és 24 betűből álló vasútállomásneve áll a rekordokat tartalmazó lista élén. 

Badacsonytördemic-Szigliget 

Majd második helyen egy holtverseny Egervár-Vasboldogasszony, Mezőkeresztes-Mezőnyárád  és Magyarkeresztúr-Zsebeháza között.

(Forás: Wikipedia)

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa