Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Bárkinek adnak kecskét egy kis olasz szigeten, csak vigyék onnan őket
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az első kecske húsz éve érkezett a szigetre, ám azóta úgy elszaporodtak, hogy a helyek szerint ideje tenni valamit.​

Háziasításból megszökött, majd szabadon szaporodó kecskék miatt vannak bajban egy kis olasz sziget lakói. A polgármester nemrég előállt egy ötlettel, ami megszabadíthatja a helyieket a mekegő kérődzőktől, amelyek naphosszat pusztítják a veteményeseket és már az otthonokba is betévednek.

Riccardo Gullo, a sziget első ember a legfrissebb adatokra hivatkozva bejelentette, hogy az öt négyzetkilométeres Alicudiban, Szicília Lipari-szigetcsoportjának legkisebb részén a kecskék száma hatszorosa a sziget lakosságának, ami összesen száz fő. Alicudi két-három órás hajóútra van Szicília szárazföldjétől, de nemcsak ezért lesz nehéz a legalább hatszáz fős állománytól megszabadulni.

Az állatok, amelyek ügyesen egyensúlyoznak Alicudi meredek szikláin, egykor harmóniában éltek az emberekkel, és olyan turisztikai látványosságokká váltak, mint a szunnyadó vulkán.

Ám számuk olyan gyorsan nőtt az elmúlt években, hogy a sziget tetején lévő megszokott helyükről a lakott terület felé kezdtek költözni. Rendszeresen károsítják a dús, zöld növényzetet, pusztítják a kerteket, ledöntik a kőfalakat és már a házakba is bejárnak.

A helyiek nem akarják kilőni, levágni vagy más módon elpusztítani az állatokat, ezért úgy döntöttek, a „Fogadj örökbe egy kecskét” kezdeményezés lesz a leghumánusabb megoldás arra, hogy megszabaduljanak a bosszantó kecskéktől. 

„Bárki kérhet kecskét, nem kell gazdálkodónak lennie, és nincs számkorlátozás sem. Csak vigyék innen őket” – nyilatkozta Riccardo Gullo. „A felhívásra sokan jelentkeztek, köztük egy Vulcano-szigeti gazdálkodó, aki több kecskét is szeretne elvinni, mert ricotta sajtot készít az állatok tejéből” – tette hozzá Gullo, aki szerint az állatok újbóli háziasítása a cél.

A kecskék néhány év alatt vették át az uralmat.

Az első kecskéket húsz évvel ezelőtt vitte egy gazdálkodó a szigetre, de a terve félresiklott, a kecskék magukra maradtak. Ezt láthatóan nem bánták, boldogan szaporodtak az ideális környezetben.

„Most már gyors megoldásra van szükség, mert a sziget növényzetét komoly veszély fenyegeti” – mondta Lo Cascio természetvédő, aki 600 helyett 800-ra becsüli a kecskepopulációt. De Alicudi nincs könnyű helyzetben, először el kell jutni a szigetre, majd valahogy elkapni a kecskéket, ami szintén nem egyszerű feladat. 

A kikötő kávézójának tulajdonosa szerint az állatok kezelhetetlenek.

Csapatban járnak, kárt okoznak, amerre mennek. A kávézóban is megjelennek, de mivel vadak, veszélyt jelenthetnek, ha egy turista megpróbálja megsimogatni valamelyiket. 

Sokan attól tartanak, hogy elkéstek az intézkedéssel, nem kellett volna hagyni, hogy ennyire elfajuljon a helyzet. A helyiek szerint logisztikailag képtelenség összeszedni az állatokat, a meredek, köves sziklákon ember nem kapja el őket, mert sokkal ügyesebben mozognak.

Forrás: Guardian

 
Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa