Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
A világ legmagasabban fekvő tava nem enged bárkit a közelébe, de aki látja, sosem felejti el
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A legmagasabban lévő tó egy vulkánon található, több mint hat kilométeres magasságban a tengerszinttől.

A tavak sokszínűsége mindig lenyűgözően hat ránk, akár egy kisebb, mesterségesen létrehozott horgásztó, akár egy távolba nyúló, nyugodt víztükrű kékséget csodálunk, egyedisége könnyen rabul ejti a tekintetet. A legmagasabban fekvő állandó tó a világon az Ojos del Salado vulkán kráterében található, amely a chilei-argentin határon fekszik. Ha valami csodás, akkor ez a türkízkék állóvíz bizony valóban az. 

A tó körülbelül 6390 méteres magasságban található és mivel nem túl nagy, körülbelül 100 méter átmérőjű és csak néhány méter mély, vizének hőmérséklete nagyon alacsony, legtöbbször befagyott állapotban van.

Az Ojos del Salado vulkán környéke is lenyűgözően szép, a rendkívül száraz és hideg sivatagi terület az Atacama-sivatag peremén található. Szinte alig hullik csapadék egész évben, az is többnyire hó formájában, ugyanis a hőmérséklet éjszaka gyakran -20 °C alá süllyed.

A tó további különlegessége, hogy nem enged közel magához bárkit, megközelítése rendkívül nehéz a nagy magasság és a zord időjárási körülmények miatt. Csak tapasztalt hegymászók és kutatók juthatnak el a partjához, akik megfelelő felszereléssel és akklimatizációval rendelkeznek.

A legmagasabban fekvő tó idegen bolygók tanulmányozását is segíti 

Az extrém környezeti feltételek miatt különösen kedvelt ez a helyszín azon kutatók körében, akik az élet határait vizsgálják. A tó és a vulkán segíthet megérteni, hogyan képesek egyes mikroorganizmusok túlélni és alkalmazkodni a szélsőséges körülményekhez. Ezek a felfedezések hamarosan analógiát nyújthatnak más bolygók, például a Mars életfeltételeinek vizsgálatához is.

Talán természetesnek is mondható, hogy a közelben élők számára az Andok hegyvonulata és vulkánjai, köztük az Ojos del Salado, hosszú ideje részei a helyi kultúrák mitológiájának és vallási gyakorlatainak. A magas dombokat és a tavat szentként tisztelik a környékbeliek.  

Az eupolisz.hu hegymászói első magyarokként jutottak fel 2010-ben a világ legmagasabb vulkánjának csúcsára és a saját szemükkel csodálhatták meg a tavat is. A túráról írt cikkükben a következőképpen fogalmazták meg tapasztalataikat: 

“A környezet megdöbbentő. Nagy magasságban, csapadékmentes környezetben, sivatagi és magashegyi körülmények különös ötvözetében tartózkodunk, akklimatizálódunk. Színes hegyek, szemmel látható érctelérek, lefolyástalan, káprázatos színvilágú sós tavak, flamingók, vikunyák.”

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa