Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
3200 éves egyiptomi kőtábla írja le, milyen betegségek miatt kértek szabadságot az ókori munkások
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Az ókori Egyiptomban a munkásokról napra pontos nyilvántartás készült, de nem voltak túl szigorúak a szabályok.

Egy több mint 3200 éves kőtábla bizonyítja, hogy az ókori Egyiptomban milyen szervezetten folyt a mindennapi munka. Táppénz szinte biztosan nem volt még, ennek ellenére fontosan tartották feljegyezni, hogy ki és milyen betegség vagy egyéb indok miatt hagyott ki egy-egy munkanapot. Egészen meglepő magyarázatokat csatoltak az ősi egyiptomiak a szabadságkérelemhez.

Jelenleg a British Múzeumban őrzik azt az i.e. 1250-ből fennmaradt mészkőtáblát, amely egyfajta munkás nyilvántartás volt az év 280 napjára vonatkozóan. A II. Ramszesz 40. éve feliratú táblán új egyiptomi hieratikus írással (az óegyiptomi hieroglifa írás egyszerűsített formája) tüntették fel a dolgozók neveit, és dátumokkal látták el az egyes bejegyzéseket, például „nyár 3. hónapja, 20. nap”.

A kőtábla mindkét oldalának jobb szélén oszlopokba rendezve egy negyven névből álló lista olvasható, majd balra, vízszintes vonalban feketével írt dátumok.

„A legtöbb dátum felett egy piros színű szó vagy kifejezés található, jelezve annak okát, hogy az adott személy miért hiányzott a munkából azon a napon”

– közölte a British Múzeum a lelettel kapcsolatban.

Miért hiányoztak a munkából az ókor egyiptomiak?

A munkától való távolmaradás leggyakoribb oka a betegség volt, a második legtöbbször előforduló indok pedig az, hogy valaki a felettesével máshol végez munkát”. Ez nem volt tilos, de csak bizonyos mennyiségű időt vehetett el a munkás munkanapjaiból az ilyen tevékenység.

Meglepőnek tűnhet, de a sörfőzés is gyakran előkerül az indoklások között, csakúgy, mint a rokonok balzsamozása. 3200 évvel ezelőtt ugyanis nem csak a fáraókat balzsamozták be a haláluk után, hanem gyakorlatilag minden elhunytat.

Sok munkásnak szabadságot engedélyeztek a felesége vagy lánya „vérzése” miatt is. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy miért kellett a férfiaknak emiatt otthon maradniuk, feltehetően ezeken a napokon a nők elvonultak és a férfiakra maradt a háztartás. 

Egy Huynefer nevű munkásnak ki kellett vennie a nyár 3. hónapjának 3. napját, mert „a szemével szenvedett”, de nála is rosszabbul járt a Seba nevű munkás, aki a tavasz 4. hónapjának 17. napján skorpiómarás miatt nem tudott dolgozni.

A szabadságok kiadásához azonban nem kellett súlyos indok. Amenemwia a tél 2. hónapjának 16. napján azért maradt otthon, mert meg kellett erősítenie a háza ajtaját, de megjelennek olyan alkalmi munkák is a kőtáblán, minthogy valaki követ szállított egy írnoknak vagy éppen sörözött valakivel.

A teljes lista és mészkőtábláról készült fotó megtekinthető a British Múzeum oldalán.

Forrás: HuffingtonPost

 

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa