Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Mumifikálódott házaspár olvadt ki a jég alól egy svájci sípályán
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A negyvenes évek elején tűnt el az alpesi házaspár, négyéves kislányuk várta haza őket.​

Egy rutinellenőrzés során a svájci Glacier 3000 nevű, egyébként csodás panorámával büszkélkedő kalandparkjának dolgozója meglepő felfedezést tett. A Berni-Alpokban, a Tsanfleuron gleccser közelében lévő sífelvonó technikai ellenőrzése közben ugyanis két mumifikálódott testre bukkant, melyek félig a jégben voltak, félig már a szabad levegőn. 

A DNS-teszt megerősítette, hogy a két holttest Marcelin és Francine Dumouliné, akik 1942-ben tűntek el, miközben marháikat mentek etetni az alpesi lejtőkre. A testek épen maradását a gleccser hideg és száraz körülményei tették lehetővé, ugyanis gátolták a baktériumok és gombák tevékenységét az elmúlt nyolcvan évben.

A Michigani Egyetem professzora, Dan Fisher szerint a szublimációs folyamat során a szövetek kiszáradnak, mivel a bennük lévő jég közvetlenül vízgőzzé alakul. Ez a folyamat akadályozza meg a szövetek lebomlását.

A globális felmelegedés miatt a gleccserek visszahúzódása egyre több leletet enged a felszínre. 2003-ban a közeli Schnidejoch-gleccsernél például középkori tárgyakat és az újkőkorszakból származó eszközöket találtak.

A Dumoulin házaspár 2017-es megtalálása és azonosítása nagy megkönnyebbülést jelentett lányuk, Marceline Udry-Dumoulin számára. Mindössze négyéves volt, amikor szülei eltűntek, és azóta sem tudta, mi történhetett velük. "Most végre választ kapok a kérdéseimre" - mondta Udry-Dumoulin.

A globális felmelegedés következtében a gleccserek világszerte olvadnak, ami miatt egyre több történelmi lelet kerül elő a jég aalól. A Nature Geoscience tanulmánya szerint a folyamatot az elmúlt évek rekord melegei tovább gyorsítják majd.

Ötzi a mumifikálódott jégember

Ötzi is egy híres gleccsermúmia, akit 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán 3210 méter magasan találtak meg. A nagyjából 5300 éves múmiát azóta alaposan átvizsgálták és szinte minden titkát felderítették. 

Kiderült, hogy Ötzi jómódú ember lehetett az őskorban, minőségi szerszámokkal, íjjal, nyilakkal, csákánnyal, állati szőrből készült meleg ruházattal. Genetikai anyagának elemzésekor bizonyítást nyert, hogy a jégbe fagyott férfi hajlamos volt a szív- és érrendszeri betegségekre, a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban és ízületi kopásban szenvedett. Tejcukorérzékeny is volt, ráadásul a nagyjából 45 éves ősember fogai meglehetősen kopottak voltak, amit tovább rontott ínybetegsége is.

Forrás: LiveScience

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa