Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Múzeumi raktárban porosodó ókori görög márványtábláról derült ki, hogy valódi kincs
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A márványtábláról nem rég derült ki, hogy valódi ókori lelet és nem replika.

Az Egyesült Királyság kutatói felfedezték, hogy egy skót múzeumi raktárban tárolt, 2000 éves márványtáblán lévő ókori görög felirat valójában egy végzős osztály évkönyve lehet. A táblát eddig nem fordították le teljesen, de néhány lelkes múzeumi szakember most nekifogott a feladatnak.

Az ősi felirat több mint 130 éven át a Skót Nemzeti Múzeumok gyűjteményében hevert anélkül, hogy megfelelően megvizsgálták volna.

A kutatók nemrégiben kezdték tanulmányozni a leletet, Peter Liddel, a Manchesteri Egyetem munkatársának vezetésével.

„Összesen csak három ókori athéni kőtábla van Skóciában, ezek közül az egyik éppen Edinburgh városában, szóval egy igazán különleges műtárgyat foghattunk a kezünkbe”

– mondta Liddel az NPR’s All Things Considered című műsorában.

Liddel és társai megállapították, hogy a kőbe vésett felirat nem más, mint egy tömör iskolai évkönyv, amely azon fiatal férfiak nevét tartalmazza, akik befejezték az egyéves polgári és katonai képzésüket, amit ephebaténak neveztek akkoriban, görögül.

A márványtábla 31 nevet sorol fel, néhány esetben becenevek formájában, ami a végzősök közötti összetartozást és baráti viszonyt jelzi. A kutatók úgy vélik, hogy ez a 31 név csak az osztály harmada lehetett, a teljes létszám nagyjából száz fő volt, egytől egyig férfiak.

A felirat a "Caesaré" kifejezéssel zárul, ami Claudius császárra, az ókori Római Birodalom negyedik uralkodójára utal, aki Kr.u. 41-től 54-ig uralkodott. A megfogalmazás azt jelzi, hogy a felirat az ő uralkodása alatt készült.

Eddig azt hitték, csak egy replika és nem egy eredeti görög kőtábla az első századból

Liddel megjegyezte, hogy ritkán fedeznek fel mostanában ókori athéni feliratokat, különösen az Egyesült Királyságban. Ebben az esetben is egy tévedésből fakad a műkincs eddigi mellőzése, kezdetben azt hitték, hogy egy másolatról van szó.

„Amikor közelebbről megvizsgáltuk, akkor jöttünk rá, hogy valóban egy eredeti dokumentumról van szó, de ez egészen más, mint amiket eddig ismertünk”

– mondta Liddel.

A történész hangsúlyozta, hogy „bár sokat tudunk az ókori görög történelemről, nincs objektív képünk arról, hogyan is éltek akkoriban az emberek. Az ilyen töredékek azonban mindig egy kis lépéssel közelebb visznek bennünket ahhoz, hogy megértsük őket és el tudjuk képzelni a több ezer évvel ezelőtti világot.”

Felszabadított rabszolgák is tanulhattak

Margaret Maitland vezető kurátorszerint a tábla az első bizonyítéka annak, hogy az 1. század korai római időszakában azokat is bevonták az athéni oktatási rendszerbe, akik nem voltak állampolgárok. Ezek az emberek általában más országokból érkeztek vagy korábban rabszolgaként éltek. 

A márványtábláról készült kép itt látható.

Forrás

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa