Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Elképesztő áron kelt el a Titanic gazdag utasának egyik személyes tárgya, amit a holttestén találtak meg
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A Titanic katasztrófájában mintegy 1500 ember vesztette életét, értékes emléktárgyaikért ma vagyonokat adnak ki a gyűjtők.

A Titanic minden idők egyik legismertebb óceánjáró hajója, 1909-ben kezdték el építeni Észak-Írországban. Az óriáshajót a White Star Line vállalat rendelte meg, hogy versenyezzen a múlt század elején fellendülő luxus óceánjárók piacán.

Edward Smith kapitány vezetésével 1912. áprilisában indult útnak Southamptonból, hogy az Atlanti-óceánon való átkelés után eljusson New Yorkba. Mindössze öt nappal az indulást követően azonban jéghegynek ütközött és a jeges óceánba süllyedt. A tragédia során több mint 1500 ember vesztette életét.

A Titanic tragédiája egyike lett a történelem legnagyobb hajókatasztrófáinak és nagy hatással volt a tengerészek biztonságára vonatkozó előírások, valamint a hajózási szabályok megalkotására.

A hajó fedélzetén, ahogy azt a 11 Oscar-díjas filmből is jól ismerjük, több száz előkelő család utazott.

Az egyik leggazdagabb utas zsebórája nemrég kelt el egy árverésen. A legmagasabb összeggel licitáló amerikai vevő tízszeres árat adott az óra előzőleg becsült értékéhez képest.

Az arany zsebórán egy JJA monogram is olvasható, ami tulajdonosára, John Jacob Astor nevére utal. Astor 47 éves volt, amikor meghalt és egyike volt azoknak, akik az ütközést követő hajnali órákban nem jutottak fel egy mentőcsónakra sem és a vízben megfagytak. 

A híres üzletember feleségét, Madeleine-t még felsegítette az egyik csónakra, de többé nem látták egymást. 

Astor holttestét egy héttel a katasztrófa után találták meg, az óra még akkor is fel volt tűzve a zakója belső zsebére. Az aukciósház közleménye szerint a különlegesen értékes emléktárgyat teljesen felújították, majd visszaadták Astor családjának, és a fia viselte. A katasztrófa idején a világ egyik leggazdagabb emberének tartották az arany zsebóra tulajdonosát. 

A különleges darabot a minap 1,17 millió angol fontért (532,5 millió forintért ) árverezték el az Egyesült Királyságban. Ez rekordösszegnek számít, soha ennyiért nem cserélt gazdát egyetlen olyan tárgy sem, ami a hírhedt 1912-es katasztrófához köthető.

A Titanic egyéb tárgyai is kalapács alá kerültek.

A Henry Aldridge & Son brit aukciósház árverésén 36,3 millió forintnak megfelelő dollárért kelt egy menü, amely megörökítette, mit fogyasztottak vacsorára a hajó első osztályának utasai 1912. április 11-én, három nappal azelőtt, hogy a hajó nekiütközött a jéghegynek.

Tavaly novemberben egy, a Titanic-katasztrófa során meghalt orosz bevándorló zsebórája is egy árverésen cserélt gazdát. A 34 éves Sinai Kantor utas holttestéből előkerült értékes tárgyat ugyanaz az aukciós ház hirdette meg, az órát több mint 43 millió forint vette meg egy gyűjtő.

Forrás: AlJazeera

 
Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa