Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Jézus Krisztus nem volt magyar, de van egy szerzetesrend, akik táltosként tartják számon
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Az elméletet nem övezi tudományos konszenzus, ennek ellenére több, mint figyelemreméltó. 

A Pálos-rend Történetének Titkai

A magyar történelem tele van izgalmas és sokszor kevéssé ismert történetekkel. Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a Pálos-rend története különösen érdekes és misztikus. A 13. században, a tatárjárás idején alapította Boldog Özséb, aki egyházi kanonok volt.

Özséb már korán kapcsolatba került a remetékkel, és később maga is remeteéletet kezdett élni. A tatárjárás után vonult vissza a Pilis hegységbe, ahol látomása volt: az erdőben szétszórt apró lángok az ő keresztjénél gyűltek össze, világossággá összeolvadva. E látomás hatására elhatározta, hogy összegyűjti a remetéket, és közösséget alapít velük.

Remeték és Táltosok Különleges Kapcsolata

Özséb látomása és a remetékkel való kapcsolat különleges összefüggést mutat a táltosokkal, akik a magyar őshagyomány fontos szereplői. Az inkvizíció után a táltosok bujkálásra kényszerültek, és sokan remeteéletet éltek.

A Pálos-rend kolostorai gyógynövényekkel foglalkoztak, amely a táltosok egyik legnagyobb tudása volt. Mátyás király, a Pálos-rend egyik legnagyobb patrónusa, udvarában táltost is tartott. A táltosok és a pálos szerzetesek közötti kapcsolatra utal az is, hogy a rend hivatalosan soha nem gyakorolta a hittételek ellen, ahogy azt az inkvizítorok is megjegyezték.

A Pálos-rend Misztikus Jelentősége

A Pálos-rend történetét számos misztikus elem övezi. Márianosztrán, egy pálos templomban található festményen a kis Jézus hat lábujjal van ábrázolva, ami a táltosok kiválasztottságának jele. Ez arra utalhat, hogy a táltosok Jézusban táltos-testvérüket látták. A második világháborút követően a kommunista diktatúra számos pálos rendtagot üldözött és meggyilkolt, de a rend továbbra is fennmaradt.

A Pálos-rend története spirituális jelentőséggel bír, és minden magyar számára fontos tanulmányozni. Özséb azért maradt "csak" boldog, mert a rend szerint minden pálos szerzetes szent életű, így nincs szükség külön szentté avatásra. Ez a vezérfonal különösen fontos lehet a mai sötét időkben:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa