Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Rendkívüli dinoszaurusz-lelet került elő: amit a belsejében találtak, új kaput nyit az őslénytanban
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A dinoszauruszok hosszú és sikeres túlélésének egyik kulcsa lehet a mostani felfedezés.

Körülbelül 120 millió évvel ezelőtt éltek azok a varjú nagyságú, négyszárnyú dinoszauruszok, amelyeket ma Microraptorok néven ismerünk és Kína ősi erdeiben vadásztak. Sokáig csak fosszilis csontmaradványokat találtak a kutatók, azt sem tudták megmondani, mivel és hogyan táplálkoztak. Egy ritka kövület fedte fel egy egyed utolsó étkezésének hozzávalóit, a felfedezés nagy szenzációt keltett tudományos körökben.

„Először nem hittem el" – mondta Hans Larsson gerinces őslénykutató, aki a kínai múzeumi gyűjteményekben található minták között találta meg a kövületet.

„Volt egy apró, körülbelül egy centiméter hosszú, tökéletesen megőrződött, rágcsálószerű emlősláb az egyik Microraptor csontvázában. Egy ilyen lelet rendkívül ritka, ez az egyetlen szilárd bizonyítéka régóta kihalt állatok táplálkozására vonatkozóan"

– tettei hozzá Larsson.

Az első Microraptor-kövületet 2000-ben találták Liaoningban, Kínában. Három fajuk ismert, amelyek a kréta korai időszakban éltek és az első dinoszauruszok közé tartoztak, amelyek teljesen tollas karokkal és lábakkal rendelkeztek. Ez megerősíti azt az elméletet, amely szerint a ma élő madarak a repülő dinoszauruszoktól származnak.

Eddig a kutatók azt hitték, hogy ezek a szárnyas kis vadászok a fákon éltel és onnan szerezték be a zsákmányaikat, melyek más szárnyasok vagy a lombok közt elő hüllők lehettek. 

Bármire lecsaptak ezek a négyszárnyú dinoszauruszok

A dinoszauruszban talált emlősláb maradványa azonban azt sugallja, hogy opportunista vadászok lehettek: ha lehetőségük adódott, nem válogattak, gerinceseket is zsákmányoltak.

Ez nagy dolog, mert bár az olyan generalista ragadozók, mint a medvék vagy a rókák,  fontos elemei a mai ökoszisztémáknak, ez az első bizonyíték arra, hogy egy dinoszauruszok korában is voltak ilyen ragadozók. 

Hihetetlenül ritkák az olyan dinoszaurusz-kövületek, amelyek megőrizték az utolsó étkezés maradványait. Eddig húsz ilyen lelet volt az egész világon, a legújabb felfedezés ezt a számot 21-re emeli.

A dínó-étrend megismerése nem csak azok számára fontos, akik megpróbálják elképzelni, hogyan nézett ki a világ 120 millió évvel ezelőtt. Lehetőséget ad arra is, hogy megértsük,  hogyan hagyták el a dinoszauruszok a földet az ég felé, és hogyan fejlődtek tovább azokká a madarakká, amelyeket ma látunk.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa