Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Atlantisz mégsem tűnt el, van egy elképesztő magyarázat az ősi civilizáció sorsára
Borítókép:  Profimedia
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Mi lehet Atlantisz története, egyáltalán hol volt és milyen lehetett az ősi civilizáció tagjainak sorsa?

Talán nincs még egy olyan rejtélyes helye a világnak, mint Atlantisz, a legendákban szereplő elsüllyedt sziget vagy kontinens. Először Platón írt róla, hogy az ókori görög filozófus találta ki vagy valóban létezett, máig rejtély. Ha az utóbbi, akkor egy magasan fejlett emberi civilizáció lehetett, amely nyom nélkül eltűnt.

Korát meghaladó mezőgazdasági, ipari és építészeti technikákkal rendelkezhetett Atlantisz, lakói együtt erősek és hatalmasak voltak, nagy birodalmat hoztak létre.

Több mint 10, de inkább 11 ezer évvel ezelőtt tűnt el, gyakorlatilag egy nap leforgása alatt, legalábbis ez a leginkább elfogadott tézis. Az évszázadok során sok tudós, történész és amatőr kutató próbálta megtalálni Atlantisz helyét, de mindeddig nem sikerült meggyőző bizonyítékot találni létezésére. Több elmélet is létezik a sziget pontos helyéről, beleértve a Földközi-tengert, az Atlanti-óceánt és más területeket.

Talán a Földközi-tenger egy már nem létező földdarabja lehetett, amelyet egy pusztító kataklizma (feltehetőleg cunami) süllyesztett a víz fenekére. De az is elképzelhető, hogy a mesés Szantorini volt a hajdani Atlantisz, és egy irtózatos vulkánkitörés pusztította el a felét.

A Bermuda-háromszög pusztította el Atlantiszt?

Létezik egy feltevés, amelyet Ignatius Donnelly író, amerikai kongresszusi képviselő állít. Szerinte az ősi Atlantiszt a Bermuda-háromszög nyelte el. Egy másik író is, bizonyos Charles Berlitz az 1970-es években meggyőződéssel állította, hogy az eltűnt föld egy valóban létező kontinens lehetett a Bahamák alatt, és a hírhedt Bermuda-háromszög áldozatává vált, akárcsak ezernyi hajó és repülőgép azóta.

Az író bizonyítékokat is felsorolt az állítás mellett, a tenger mélyén lévő képződményeket hozta fel, amelyek Bimini partvidéke mentén láthatók, és a feltételezés szerint emberi alkotások.

Átalakult az egykori Atlantisz?

Egy kevésbé elterjedt elmélet szerint Atlantisz az Antarktiszon helyezkedett el, amely egykoron lakható terület lehetett, mielőtt eljegesedett volna. 

Ezt egy bizonyos Charles Hapgood is kifejtette abban az 1958-ban megjelent könyvében, amelynek Albert Einstein írta az előszavát. Ő úgy véli, hogy nagyjából 12 ezer esztendeje a földkéreg váratlan mozgása jóval délebbre tolta a legendás kontinenst, így lett belőle a mai fagyott, élettelen térség.

Az Atlantisz - Az eltűnt világ című dokumentumfilm részletesen elemzi a hatalmas, ősi civilizációval kapcsolatos eddigi ismeretekeinket:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa