Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
21 éve halt meg a legendás magyar sportriporter, Hofi Géza viccet is faragott róla
Borítókép:  Bozsik Stadion, Knézy Jenő, 1971. szeptember 4. / Magyar Televízió
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A sportiporter karrierje egy televíziós vetélkedővel indult, ezután lett mezőgazdasági mérnökből az ország egyik leghíresebb kommentátora.

Nem túlzás azt állítani, hogy az ezredforduló egyik legkedveltebb sportriportere Knézy Jenő volt. A nagyváradi születésű sportújságíró hangja még ma is felsejlik azok emlékeiben, akik a nyolcvanas-kilencvenes években követték a hazai és a nemzetközi sporteseményeket.

Knézy Jenő Kiskunhalason élt, de Budapesten érettségizett. Magassága révén adott volt, hogy a kosárlabdát választja, 1961–62-ben a magyar ifjúsági kosárlabda-válogatott tagja volt. A kommentátori székig azonban kacskaringós út vezetett. Dolgozott a Központi Élelmiszeripari Kutatóintézetben is, majd úgy döntött, elvégzi a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen a mezőgazdasági gépészmérnök szakot, hogy aztán 25 évesen a Budapesti Mezőgazdasági Gépgyár üzemmérnöke lehessen.

A sors azonban közbeszólt, és a meredeken felfelé ívelő agrárkarriert egy sportriporter-pályázat törte ketté. Habár mondhatjuk úgy is, hogy egy szerencsés pillanatban a szocialista mezőgazdaság szervezésétől átnyargalt a televíziózáshoz.

Knézy több mint ötezer másik pályázóval küzdött meg a Pályabelépő vetélkedőben és a nézők azonnal megszerették. Így 1971-től a Magyar Televízió sportosztályának munkatársa és riportere lett. 

Jó estét, jó szurkolást!

A sportriporter neve leginkább a labdajátékokkal forrt össze, de közvetített többek közt jégkorongot, úszást, volt, hogy Formula–1-et is. 

Szállóigévé vált köszöntése garantált volt a profi műsorvezetésre: 

„Jó estét, jó szurkolást!”

– köszöntötte minden alkalommal a nézőket. A mondatot ő maga találta ki és tette a védjegyévé. Szó szerint, ugyanis levédette. 1974-től 2002-ig valamennyi labdarúgó-világbajnokságon kint volt, háromszor a döntőt is közvetítette (1990, 1998, 2002). 1976-tól az Európa-bajnokságokról is rendszeresen közvetített.

A sportiporterek kiemelkedő alakjaként több díjat kapott.

Halála évében, 2003-ban a Magyar Televízió életműdíjjal tüntette ki a három évtizedes kimagasló szakmai munkájának elismeréséül.

Ugyanebben az évben miniszterelnöki javaslatra a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta Knézy Jenőnek a köztársasági elnök. A kitüntetést a betegágyánál Gyurcsány Ferenc sportminiszter adta át, az 58 esztendős riporternél ugyanis gyomorrákot diagnosztizáltak 2003 áprilisában. Két hónappal a betegség megállapítása után, 2003. június 17-én hunyt el.

Knézy Jenő mindig is közvetlen, jó humorú, nyitott személyiség volt, azt sem bánta, amikor a legendás humorista, Hofi Géza egy viccet faragott a személyével:

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa