Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
A Balaton környéke hemzseg a boszorkány-lakoktól, tündérekről is beszámolnak a több évszázados legendák
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A Káli-medence nem csak festői szépségű, de titkokat is rejt. 

Manapság a fantasy műfaja hatalmas népszerűségnek örvend. A széles közönség J. R. R. Tolkien művein keresztül ismerhette meg ezt a világot, ahol Középfölde tele van varázslókkal és különféle fantasztikus lényekkel, akik természetfeletti képességekkel rendelkeznek. Tolkien fantáziavilága nagymértékben merít a különböző népek mitológiájából, és a magyar mondavilág ugyanolyan izgalmas, mint a legnagyobb hollywoodi filmekben megjelenített világok.

Helyi legendák és történetek

A Balaton-felvidék, különösen a Káli-medence, régóta híres a festői tájairól és a hozzájuk kapcsolódó legendákról. Az itt élő idős emberek sok fantasztikus történetet mesélnek, melyek középpontjában gyakran boszorkányok és tündérek állnak. A mosóházak például különleges helyszínek, amelyeket egykor a helyi asszonyok használtak, de a helyi folklór szerint boszorkányos tevékenységek is zajlottak itt.

A mosóházak legtöbbször a falvak szélén, eldugott helyeken álltak, ahol a nők közösségben dolgoztak. Ezek a helyek misztikus atmoszférát árasztanak, különösen azért, mert sokszor a víz forrása is rejtélyes volt. A "banya-lak" vagy "boszorkány lak" elnevezés arra utal, hogy a helyiek szerint itt boszorkányok gyűltek össze.

A tündérek, a női archetípusok misztikus formái szintén jelen vannak a magyar népi kultúrában. A Káli-medencében ezek a legendák különösen élénken élnek, és sokan úgy hiszik, hogy tündérekkel találkozhatunk, ha elég nyitott szemmel járunk.

A mosóházak

Kővágóörs híres mosóháza például a kékkúti ásványvízgyár és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park összefogásával újult meg, és ma a Theodora Tanösvény része. A vörös homokkőből épült ház vízellátását egy forrás biztosítja, amely titokzatosan tör a felszínre.

A köveskáli mosóház szintén a perm korú Balaton-felvidéki homokkő vizéből merít. Ez az épület két templom közé épült, és 1940-ig használták. A taliándörögdi mosóház karsztvizes forrásra épült, és patakkal kapcsolódik a Röhe-vízhez. A falu közössége többször felújította, utoljára a 2010-es években. Az épület ma már elhanyagolt, bár egykor fontos szerepet játszott a falu életében.

Óbudavár mosóháza a Szent Márton Pihenőpark részeként látogatható, és továbbra is közösségi helyszínként működik. A park idilli környezetben, hintával, sütögetővel és egy fedett közösségi házzal várja a látogatókat. A banyaház belseje sejteti a múlt hangulatát, bár az épület állapota némileg rozoga.

A Kapolcs és Monostorapáti közötti banyaház már nem áll, helyén csak a Mázas-kút forrása található meg. Az egykori épület nagy része az út megépítése során elpusztult, és a forrás vízhozama is jelentősen csökkent. A helyszín ma már csak az útileírás alapján található meg, de még mindig őrzi a múlt emlékét.

Történelmi és kulturális túrák

Napjainkban számos szervezett túra kínál lehetőséget arra, hogy felfedezzük ezeket a misztikus helyszíneket. A Művészetek Völgye fesztivál például különleges programokat kínál a látogatóknak, akik a mosóházakban ismerkedhetnek meg a helyi legendákkal és történetekkel. Ezek a túrák nemcsak a történelmi és kulturális jelentőségű helyeket mutatják be, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy a résztvevők elmélyüljenek a helyi folklórban és misztikumban.

A Balaton-felvidék természeti szépségei is hozzájárulnak a régió vonzerejéhez. A dombos táj, a szőlőültetvények és a Balatonra nyíló kilátás mind hozzájárulnak a vidéki idillhez. A régióban számos túraútvonal található, amelyek lehetőséget adnak a természet és a helyi történetek felfedezésére. 

forrás: egy

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa