Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Különös ősi alak jelent meg a maja piramis lépcsőin, Naplementénél rögzítették a jelenséget
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Így azonnal megérthető, hogy miért pont ide építették az egyik legszebb maja piramist.

Chichén Itzá az egyik leghíresebb maja és tolték romváros a Yucatán-félszigeten, amelyet évente milliók keresnek fel. A hely legnagyszerűbb építménye Kukulkán, Tollas kígyóisten temploma. A terület manapság a világ hét új csodájának egyike, a várost pedig több mint 1500 éve alapították, később egy birodalom fővárosa, legfontosabb városa lett.

Kukulkán isten tiszteletét később a toltékok honosították meg ezen a területen.

A város neve, Chichén Itzá nehezen lefordítható magyarra, ám egy természeti képződményre utal, amelyek a város fekszik. Hiszen a félszigeten nincsenek folyók, hanem az emberek a föld alatt futó vízgyűjtőkből szedték az életükhöz szükséges vizet. Ezek a vízgyűjtők pedig szent helyekként vannak jelen a maják és toltékok mitológiájában is.

Kukulkán piramisa

A piramis úgy épült, hogy mind a négy oldalán lépcső vezetett fel a tetejére, ahol bemutatták az áldozatokat is még évszázadokkal ezelőtt. A lépcsők aljánál pedig gyönyörű művészi finomságokkal kidolgozott kígyófejek láthatók, azaz Tollas kígyóistenség itt látható a városban. Ám azt is megszámolták a tudósok, hogy pontosan 365 lépcső vezet fel a piramis csúcsára, ez pedig arra bizonyíték, hogy a hatalmas építmény valószínűleg egy óriási naptár is lehetett egykor.

Ám a kígyófej nem önmagában áll, hiszen az év bizonyos időszakaiban úgy látszik Naplementekor, mintha leereszkedne a Földre a nép közé. Így pedig a kultsuzban is nagy szerepe volt, a birodalom minden szegletéből tízezrek zarándokoltak el a helyszínre, hogy élőben is láthassák a jelenséget, amely az ő szemükben olybá tűnt, mintha tényleg leereszkedett volna az istenség a Földre.

Mindennek persze a napéjegyenlőséghez van köze, erre már korábban is rájöttek a szakértők és tudósok. Korábban a jelenségről több videót is feltöltöttek már az internetre, manapság is rengetegen keresik fel az év ezen időszakaiban a helyszínt, amikor megtörténik a nagy esemény.

(Forrás: Mayan Peninsula)

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa