Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Idegen katonát találtak a kínai agyaghadsereg szobrai között, csak egy ilyen van a nyolcezer között
Borítókép:  Profimedia
Piramisok Világa
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kínai agyaghadsereg nem csak katonákból állt, helyet kaptak köztük azok is, akik szórakoztatták a császárt a túlvilágon.

Mindenki számára ismert az a póz, amikor a hátunkon fekszünk, a bal lábunk behajlítva csípőszélességben a talajon van, a jobb lábunkat pedig keresztezzük rajta úgy, hogy a jobb bokánk a bal térdünkön pihen. Ez az a póz, amelyben az első kínai császár, Qin Shi Huang sírjában talált agyagfigura is megtalálható a több mint nyolcezer életnagyságú agyagkatona között.

1974-ben véletlenül fedezték fel meg a túlvilágra szánt hadsereg első darabját, egy fejet, melynek köszönhetően megkezdődött az elmúlt ötven év egyik legnagyobb régészeti feltárása. Az agyagharcosok mindegyike ül vagy áll, csak egyetlen egy figura van, ami lazán hanyatt fekszik. A kutatók szerint egy akrobatikus terrakotta szoborról van szó, amely arra hivatott, hogy a túlvilágon is szórakoztassa az uralkodót. 

A 2200 éves szobor 154 centiméter hosszú és 101 kilogramm súlyú, a fekvő alak hasán ujjlenyomatokat is találtak, ezeket az ősi kézművesek hagyták maguk után, akik megalkották a terrakotta szobrokat.

Az első kínai császár agyaghadserege nem csak katonákból áll

Qin Shi Huang császár mellé minden olyan tárgyat eltemettek, amelyre a túlvilágon szüksége lehet. A gondosan megformázott, majd kiégetett agyagkatonák mellett harci szekereket, lovakat, lovasokat is találtak, de előkerült több száz gondosan elkészített íjász és számszeríjász is, mind életnagyságban. 

A túlvilág azonban nem csak a küzdelemről szól, a császárnak a másvilágon is szüksége volt szórakoztatásra is, ezért akrobatákat is magával vitt. Az utóbbi években az akrobatán kívül zenészeket és erőművészeket is találtak a szobrok között a kutatók.

Hosszú vezeklésre készült a császár

Ami a kereszténységben a purgatórium, az az ősi kínai spirituális rendszerekben a diyu volt. Ezt a helyet többszintű földalatti labirintusként ábrázolják, ide kerülnek a lelkek a halál után, hogy az életükben elkövetett bűneikért vezekeljenek és felkészüljenek a reinkarnációra.

A probléma csak az volt, hogy a diyuban másként telik az idő, hét nap akár 700 évig is tarthat. Ezenkívül a császár pontosan tudta, hogy hosszú a bűnlajstroma, ezért sokáig el kell viselnie a purgatórium kényelmetlenségét, miközben démonokkal kell megküzdenie. Az agyaghadsereg arra szolgált, hogy megvédje Csin Shi Huang császárt, miközben a művészekből álló csoport kellemesebbé tehette az újjászületésig tartó időszakot.

Forrás: AO

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa