Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Van egy állat, amely naponta tízezerszer alszik el, de mindig csak néhány másodpercre
Borítókép:  Wikipedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ember számára kínzás lenne az a módszer, ahogy az állszíjas pingvin alszik.

Kegyetlenségnek tűnik, de egyes börtönökben napjainkban is alkalmazzák az alvásmegvonást, mint kínzási módszert. Egészségünk szempontjából az alvás alapvető fontosságú, persze mindenki másként alszik és szeretjük néha feszegetni a határokat. 1963-ban két 17 éves Randy Gardner egy önként vállalt iskolai kísérlet gyanánt 264 órát, vagyis 11 napot bírt ki alvás nélkül, ezzel pedig megdöntötte az addigi rekordot.

A fiú hallucinált, elfelejtett dolgokat, hangulatingadozásai voltak és szenvedett. Testmozgással próbálta ébren tartani magát, majd a 11 nap ébrenlét után csupán 14 órát aludt, és úgy kelt fel, ahogy szokott. Akkor még úgy tűnt, hogy minden rendben van, ám ezután sok-sok évtizeden át nem tudott rendesen aludni, a szervezete megbosszulta a kísérletet.

Egyes állatok bizarr alvási szokásokat alakítottak ki.

Egy tökéletes világban az emberek átlagosan nyolc órát alszanak minden nap. Az állatoknál azonban ez nem így van. Egyes élőlények alkalmazkodtak ahhoz, hogy sokkal rövidebb alvással is kibírják, ezáltal kisebb eséllyel válnak ragadozók áldozatává.

Az északi elefántfókák például átlagosan napi két órát alszanak, ebből nagyjából húsz percet a tengeren. Ilyenkor mélyen a víz alá merülnek, ahol a ragadozók nem találnak rájuk. 

A fészkelő állszíjas pingvinek azonban egy egészen elképesztó módszert alakítottak ki maguknak az alvási rutinban. Naponta több ezerszer szunyókálnak el de csak másodpercekre. Ez lehetővé teszi számukra, hogy éjjel-nappal éberek maradjanak és megvédjék fiókáikat a ragadozó madaraktól vagy más pingvinektől.

 
A kutatók műszerekkel azt is megfigyelték, hogy az átlagosan négy másodpercig tartó alvás mellett ezek a pingvinek (a delfinekhez hasonlóan) arra is képesek, hogy időnként csak az agyuk egyik felével aludjanak, míg a másik fele ébren marad. 

A rengeteg elpilledés végül összeadódik, így a napi több mint tízezer rövid alvás nagyjából 11 órát biztosít a pingvinek számára.

Más állatok álmukban is tevékenykednek, mert az agyuk úgy fejlődött, hogy képessé teszi őket erre. Az óceánt átrepülő fregattmadarak például hónapokig tudnak aludni, miközben a kéklő víz felett repülnek. A rénszarvasok képesek rágni az ételt álmukban, így elegendő táplálékhoz jutnak az Északi-sarkvidék rövid nyári hónapjaiban.

Mi keveset alszunk.

Ha csak a főemlősöket vesszük alapul, az ember azon fajok közé tartozik, amelynek tagjai keveset alszanak. A legtöbb főemlős ugyanis minden nap 9-15 órát szunyókál.

Forrás: Science News

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa