Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Miért vannak a tapétavágó késen azok a párhuzamos vonalak? Kevesen tudják rá a választ
Borítókép:  Profimedia
Nagy Kérdések
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A tapétavágó kés egy sokoldalúan használható eszköz az otthonunkban, ha elkopik a hegye, könnyedén újjá varázsolhatjuk.

Vannak olyan kérdések a világban, amelyekre talán csak a szakavatott szobafestők vagy a leggyakorlottabb DIY-os háziasszonyok tudják a választ. Ilyen kérdés az is, hogy miért vannak a tapétavágó késen azok a párhuzamos vonalak, amelyek a penge felületén futnak keresztbe? 

Az egyik barkácsboltban teszteltük az eladók tudását, kiderült, hogy négy eladóból csak egyikük tudta megmondani a helyes választ. A felmérésünk persze távolról sem nevezhető reprezentatívnak, igazából egyetlen budapesti áruházban nyomoztunk a témában, de az eredmény kissé meglepő volt.

A tapétavágó, más néven sniccer (vagy snitzer) pengéjén azért vannak nagyjából centiméterenként bevágások, mert ha az eszköz vége elkopik, akkor ezek mentén eltörhetjük a kést és ismét olyan éles lesz, mint újkorában.

A módszerhez minden adott a tapétavágón, a cikkünk végén lévő videó lerántja a leplet arról, hogyan kell biztonságosan letörni az elkopott pengét.

Tehát amikor a penge hegyes része elkopik vagy eltompul a használat során, egy ügyes mozdulattal ismét hegyessé és élessé tehetjük. Ezáltal elég egyetlen tapétavágó kést vennünk és mintha tíz újat kaptunk volna. A sniccer kialakítása megengedi, hogy akkor is biztonságosan használhassuk, ha már csak egy egészen rövid penge maradt a műanyag borításban.

Egyébként a nevével ellentétben nem csak tapétát lehet vágni a tapétavágóval, ennél egy sokkal értékesebb barkácsszerszámról van szó.

Mutatjuk, mire jó még és miért fontos, hogy mindig kéznél legyen:

  • Dobozok felbontása, amelyeket a futár hoz, miután az internetről rendeltünk valamit
  • Levelek, borítékok felbontása anélkül, hogy szétcincálnánk a papírt
  • Vastagabb habkarton, hungarocell méretre vágása is gyerekjáték sniccerrel, ráadásul az állítható pengehosszúságnak köszönhetően nem forgácsolódik az alapanyag
  • Modellek, makettet apró elemeinek vágásához is jól jön ez a precíz eszköz
  • Olyan anyagok méretre vágása, melyekkel az olló már nem birkózik meg, például szőnyeg, lábtörlő, nád, műanyag stb. 

A tapétavágó kések egyik legfontosabb előnye, hogy a kiváló minőségben készült darabokhoz is viszonylag olcsón hozzá lehet jutni. 

Ergonomikus kialakítása sokkal biztonságosabbá teszi a tapétavágó kés használatát, mintha a kedvenc konyhai késünkkel esnénk neki a barkácsolásnak.

Hogyan kell letörni pengét az elkopott tapétavágóról? Az alábbi rövid videóból kiderül: 

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa