Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Delfineket képez ki az orosz hadsereg, így tanítják be ezeket a különleges állatokat
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Egy delfin kiképzése időigényes, drága munka, de Amerika és Oroszország élen jár benne.

Műholdas felvételek tanúsága szerint Oroszország speciálisan kiképzett delfineket telepít a Fekete-tengeri haditengerészeti támaszpontra, a szevasztopoli kikötői bázisra. Szakértők úgy vélik, az orosz hadsereg az állatok segítségével próbálja megvédeni flottáját egy víz alatti támadástól.

A szevasztopoli haditengerészeti támaszpont kulcsfontosságú az orosz hadsereg számára, mivel a Krím déli csücskében található, amelyet Moszkva 2014-ben foglalt el. Az Egyesült Államok Tengerészeti Intézete (USNI) szerint az ott horgonyzó orosz hajók többsége az ukrán rakéták hatótávolságán kívül esik, de egy tenger alatti támadás során könnyen sebezhetővé válhatnak.

Oroszország a 90-es évek óta használ kiképzett delfineket, amelyek képesek egyes tárgyak visszaszerzésére, illetve rátámadhatnak az ellenséges búvárokra. 

A hidegháború alatt az Egyesült Államok is élt ezzel a módszerrel és legalább 28 millió dollárt költött delfinekből és oroszlánfókákból álló csapatainak kiképezésére és fenntartására.

A Szevasztopol programot, amelyben delfinekkel dolgoznak, 2012-ben támasztotta fel az ukrán haditengerészet. Ám a rendkívül okos vízi emlősök a Krím 2014-es inváziója után orosz kézre kerültek. Ukrajna megpróbálta visszaszerezni az állatokat, de nem járt sikerrel. 

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy Moszkva továbbfejlesztette az állatok kiképzésének módszerét. Az orosz haditengerészet 2018-ban bejelentette, hogy további öt delfint vásárolt, melyeket szintén részt vesznek a projektben. 

Azonban nem a delfinek az egyetlen óceáni lények, amelyeket az orosz hadsereg kiképzett. 2019-ben Norvégia partjainál észleltek egy beluga bálnát, amely szintén tagja lehet az orosz állathadseregnek. A halászok egy furcsa hámot viselő beluga felbukkanásáról számoltak be, amelyre valószínűleg kamerát szereltek. Az állat rátámadt a csónakra, hevedereket és köteleket tépett le az oldaláról.

A delfinek kiképzése a pozitív megerősítésen alapszik.

A delfinek kiképzéséhez megfelelő környezetre van szükség, ehhez általában delfináriumokat vagy speciálisan kialakított medencéket építenek. A kiképzés során a pozitív megerősítés elvét alkalmazzák az oktatóik. Ez azt jelenti, hogy megjutalmazzák őket, amikor valami olyat tesznek, amit elvárnak tőlük. Ez a jutalom lehet élelem, játék vagy bármilyen más pozitív inger, aminek az állatok örülnek. 

Ha nem azt teszik, ami az adott feladat, akkor sem büntetik az állatokat az oktatóik, egyszerűen csak elmarad a jutalom. Ebből pedig megtanulják, hogy mit érdemes tenniük és mit nem.

A delfinek rendkívül intelligens állatok, de a betanításuk hosszadalmas folyamat. Hangokkal, testbeszéddel, vizuális jelekkel is oktathatók és kiváló memóriájuknak köszönhetően, amit megtanulnak, hosszú évekig nem felejtik el.

Forrás: Guardian

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa