Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Így nézett ki valójában Szent István király, egyetlen kép maradt fenn róla
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Szent István arcával mindennap találkozhatunk, amikor valahol készpénzzel fizetünk, de vajon tényleg így nézhetett ki?

I. Szent István király, Magyarország első királya volt, 1000-től 1038-ig uralkodott, ő a magyar történelem egyik legjelentősebb alakja. Mivel István király idejéből szinte egyáltalán nem maradtak fenn hiteles ábrázolások, a korabeli és későbbi források alapján készült festmények, szobrok és leírások alapján tudunk róla képet alkotni.

Az olyan középkori krónikák, mint például a Képes Krónika, több ábrázolást is tartalmaz Szent Istvánról. Történészek szerint azonban ezek sokszor dealizáltak és nem feltétlenül a valóságot tükrözik. A legtöbb forrás Istvánt koronával, királyi öltözékben és palástban ábrázolják, ami teljességgel hihető viselet, ám az arcbonásai már nem olyan egyértelműek. Ezért például az 10 000 forintos címleten látható, aprólékos részleteiben ábrázolt arcképe is feltételezéseken alapul.

Egyetlen ábrázolás maradt fenn Szent István korából

István király alakja felbukkan egy 1031-ben készített koronázási paláston. Az aranyszállal dúsan hímzett bizánci bíborselyem azonban aligha mutat élethű ábrázolást az országalapítóról, főleg, hogy az egész alakból a fej mindössze 3 centiméter.

Érdemes azonban közelebbről is szemügyre venni ezt a műkincset és megvizsgálni, hogy a kortársak mit tartottak fontosnak kihangsúlyozni. 

„Istvánt a paláston sorakozó apostolokhoz és szentekhez hasonlóan ábrázolták, jobb kezében lándzsával (ami XI. századi uralkodói jelvény lehetett), baljában országalmával. Fején püspöki süvegre emlékeztető sapkakorona, akár a többi alak fején. Laikusként nehéz is megállapítani, hogy ki kicsoda a királyi leplen. Az íves szemöldök, a szokottnál nagyobb fülkagylók, a kétoldalt lelógó bajusz és a rövidre nyírt körszakáll azonban sejtet valamit az akkor már ötvenedik életévén túljutott uralkodóról”

– olvasható a Győri Szalon egyik cikkében.

Az évszázadok során számos műalkotás készült Szent Istvánról, köztük festmények és szobrok. Az egyik legismertebb festmény Madarász Viktor "Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának" című műve, amely az idősödő Istvánt koronával és királyi öltözékben ábrázolja, féltérdre ereszkedve.

Az egyik legismertebb szobor a Halászbástya előtti Szent István lovasszobor Budapesten, amely az uralkodót teljes királyi díszben, lóháton ábrázolja. A történelmi rajzokon és a leírásokban egyébként Szent István király komoly és méltóságteljes arckifejezéssel tűnik fel, amely hatalmát és bölcsességét tükrözi.

Nem tudjuk, hogy nézett ki valójában Szent István

Nehezen megcáfolható tény, hogy az első magyar király összes ábrázolása idealizált, valódi kinézetéről nincs hiteles, kortárs kép, de a későbbi művészeti alkotások révén kialakult egy ikonikus kép róla, amely a magyar történelmi és kulturális emlékezetben él.

A kezét pontosan ismerjük

Szent István király 1038-ban bekövetkezett halála után 1083-ban avatták szentté. A szertartáshoz exhumálták a testét, és ekkor fedezték fel, hogy a jobb keze nem bomlott le, hanem gyakorlatilag épségben maradt, majd mumifikálódott. Külön választották hát a testétől és és relikviaként ma is a katolikus vallás egyik fontos eleme. 

Forrás: MNM

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa