Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
A magyar zseni emberek millióinak az életét mentette meg, a 20. század egyik legmeghatározóbb embere volt
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Találmányait ma is mindennap használjuk. 

Barényi Béla, a magyar mérnök, az autóipar egyik legnagyobb újítója volt. 1907-ben született a mai Ausztria területén lévő Hirtenbergben, és a Bécsi Műszaki Főiskolán végezte tanulmányait. Már fiatalon érdeklődött a gépjárművek iránt, és saját motorkerékpárokat épített. Pályafutása során több mint 2500 szabadalmat jegyzett be, és sok újítása ma is meghatározó az autógyártásban.

Első jelentős munkáját a Steyrnél végezte, ahol a középosztály számára tervezett autókon dolgozott. 1939-ben csatlakozott a Daimler-Benzhez, ahol az évek során olyan innovációkat fejlesztett ki, amelyek forradalmasították az autóipart. Barényi nevéhez fűződik a biztonsági utascella megalkotása, amely lehetővé tette, hogy az autó ütközéskor az energia nagy részét elnyelje, védve ezzel az utasokat.

Rengeteg újítás

A biztonsági utascella mellett számos más biztonsági újítást is bevezetett, mint például az első és hátsó gyűrődési zónákat, amelyek további védelmet nyújtanak ütközés esetén. Ezek az újítások ma már alapvetőek minden modern autóban. Barényi munkássága során nagy hangsúlyt fektetett az aktív és passzív biztonság fejlesztésére. Az aktív biztonság alatt azokat a rendszereket értjük, amelyek segítenek elkerülni a baleseteket, míg a passzív biztonság a balesetek következményeinek csökkentésére irányul.

Ezen kívül Barényi Béla nevéhez fűződik a kormányoszlop energiaelnyelő szerkezetének kifejlesztése is, amely csökkenti a vezető sérülésének kockázatát frontális ütközés esetén. Az ő ötlete volt továbbá a padlólemezbe épített üzemanyagtartály, amely szintén növeli a biztonságot ütközés esetén.

Barényi számos más jelentős újítást is kidolgozott, például a fejtámlákat, a biztonsági kormányoszlopot és az ütközésbiztos karosszériát. Ezek az újítások mind hozzájárultak ahhoz, hogy az autók biztonságosabbak legyenek, és hogy az autóipar fejlődése új irányt vegyen.

Barényi Béla munkásságát világszerte elismerik. Az 1990-es években a Detroit-i Automotive Hall of Fame-be is beiktatták, ami a legnagyobb elismerésnek számít az autóiparban. Ezzel ő lett az egyetlen magyar, aki ebben a rangos társaságban helyet kapott.

Barényi életének és munkásságának jelentősége abban áll, hogy olyan alapvető biztonsági újításokat vezetett be az autógyártásba, amelyek emberek millióinak életét mentették meg. Az ő úttörő szelleme és mérnöki zsenialitása révén az autóipar ma biztonságosabb és fejlettebb, mint valaha.

Milyen magyar találmányok vannak még?

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa