Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Erzsébet királyné utolsó mondata magyarul hangzott el, ezt mondta az őt átkaroló udvarhölgynek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Egy kérdés volt az utolsó mondata, amelyet magyar udvarhölgyének tett fel.

A magyar történelemnek vannak nagyon rajongott alakjai, akik a saját korukban óriási rajongásnak örvendtek, annak ellenére lettek igazi magyarok az évtizedek alatt, hogy nem magyar származásúak voltak. A leghíresebb, világszerte is híres magyar szeretetéről Sissy volt, azaz Erzsébet királyné, Ferenc József, az utolsó előtti magyar uralkodó felesége.

Erzsébet királyné sokáig nagyon nyitott személyiség volt, ám később tragédiák sora szegélyezte az életét, gy pedig egyre beljebb fordult, visszavonultan élt, sőt, később már azt sem engedte meg, hogy portrét fessenek róla, így az utókor is elsősorban a fiatalkori képei után emlékszik a magyarok királynéjára, aki nagyon sok időt töltött kedves magyar városában, Gödöllőn is.

Erzsébet királynéhez számtalan legenda fűződik, több pedig a magyarokkal kapcsolatban. Magyar megszólalásairól feljegyzések maradtak fent, miközben életének ezt a vonulatát manapság is szívesen kiemelik a róla készült sorozatok és filmek. A Sisi című német sorozatban, amelynek 2021-ben jelent meg az első évada, már a legelején megmutatják Ferenc József hibáit, illetve a magyar átkor, amelyet az 1848-as szabadságharc leveréséért szenvedett el. Vele éles kontrasztba állítják a magyarokkal békére törekvő királynét.

2022-ben a Netflix is kaidott róla egy sorozatot, amely A császárné névre hallgat.

A királynét 1898-ban gyilkolta meg egy merénylő, méghozzá Genfben. A svájci városban nem akart feltűnést, így pedig még a hotelbe is álnéven jelentkezett be. ám a városban sétálva felismerték a Habsburg uralkodó feleségét. Luigi Lucheni megtámadta a városban a királynét, de elsőre mindenki azt hitte, hogy csak egy rablási kísérletet lát, az olasz csupán egy órát akar ellopni, majd később kiderült, hogy Erzsébetet megsebesítette a merénylő.

Ám ezt csak később vették észre, hiszen annyira szoros volt a királyné fűzője.

Erzsébet magyar udvarhölgye, Sztáray Irma később vette észre a sebet, utolsó szavait is hozzá fűzte a királyné, egy kérdés volt az:

"Mi történik velem?"

Még több érdekesség a királyné életéből:

(Forrás: Wikipedia, Híradó)

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa