Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Első magyar hangfelvétel, Kossuth Lajos hangját ördögi masina rögzítette 1890-ben, azonnal meghallgathatod
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

Ilyen volt Kossuth Lajos hangja, ilyen volt az egyik leghíresebb magyar orgánuma.

A történelem még a 19. században is nagyon távol van tőlünk, ha például egyes hírességek, 19. századi nagy történelmi formátumok hangját szeretnénk hallani. egyszerűen nincsenek ilyenek, mivel még nem találták fel a felvevőgépet, csak úgy, mint a kamerát sem. A történelm események filmes rögzítése is majd csak jóval a századforduló után kezdődik meg.

Ám vannak olyan nagy történelmi relikviák, amelyeket óriási megbecsüléssel őrzünk, mivel a maguk nemében elsők. Ilyen az a hangfelvétel is, amelyen Kossuth Lajos beszél még 1890-ben, pár évvel a halála előtt készült el, és ez a legkorábbi ismert és máig (töredékesen) fennmaradt magyar beszédfelvétel.

Kossuth Lajos már évtizedek óta száműzetésben élt ekkor, de 1890. szeptember 20-án beleegyezett abba, hogy az október 6-i megemlékezésre szánt beszédét ne csak úgy hallhassák, hogy felolvassa azt valaki helyette, hanem ő maga mondta azt fel sajátos és mennydörgő orgánumával.

Nem tért már haza sosem

1890-ben avatták fel ugyanis Aradon az Aradi vértanúk emlékművét, a szobor felállítását pedig évtizedes munka előzte meg, a környék egyik legfontosabb eseménye kezdődött tehát ezen a napon. Nem véletlen, hogy Kossuth Lajosra is számítottak, hogy megjelenik az eseményen, vagy küld üzenetet a szabadságharcra emlékezve, haza Magyarországra azoknak, akik emlékezni szerettek volna a daliás időkre. Később a szobor története amúgy több fordulatot is vett, Trianon után hányattatott sorsa volt, de végül felállították újra, méghozzá magyar és román méltóságok megjelenésévél.

Kossuth azonban soha nem tért haza, majd csak 1895-ben láthatták őt újra a magyarok, amikor eltemették, a főváros ugyanis dísztemetést tartott a tiszteletére. A korabeli fotókon pedig az látszik, hogy elképesztő nagyságú tömeg áramlott az utcákra a magyar fővárosban, hogy búcsút vegyenek Kossuth Lajostól.

Végül az 1890-es ünnepségek kapcsán abba beleegyezett, hogy felvegyék azt a beszédet, amit az ünnepségre szánt, így pedig az utókornak megőrizték a hangját is.

A nemzeti kincs megmentését a Széchényi Könyvtár Zeneműtárának egykori vezetője, dr. Kecskeméti István kezdeményezte az 1960-as évek végén. A munka oroszlánrészét Sztanó Pál, az MTA Zenetudományi Intézetének hangmérnök-munkatársa, az utómunkálatokat pedig Újházy László hangmérnök végezte, akinek további restaurációja a beszéd érthetőségét nagyban javította.

Amúgy a szabadságharc egykori hőse először berzenkedett, hogy az "ördögi masinába" beszéljen, ám később rá tudták venni őt.

Így beszélt Kossuth Lajos:

(Forrás: OSZK)

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa