Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Mátyás király 13 éves felesége már a nászéjszakán megfogant, tragikus sors várt rá
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mátyás király rendkívül fiatalon lépett trónra, de utódlását sosem tudta a saját reményei szerint biztosítani.

Mátyás király életéről számos legenda él a köztudatban, ezek némelyikét nem tanítják az iskolákban, de a történelmi források előszeretettel tesznek róla említést. „Igazságos Mátyás” 14 évesen tíz hónapra fogságba került, majd szinte kamaszként került trónra, még be sem töltötte a 15. életévét. Ám mindenki legnagyobb megdöbbenésére azonnal erős kézzel kezdte kormányozni az országot. 

Mátyás király magánélete nem volt felhőtlen. Első felesége, Podjebrád Katalin mindössze 13 éves volt, amikor feleségül vette és a frigy hamar tragikus véget ért. 

A korabeli hírmondók szerint Katalin már a nászéjszakán megfogant egy fiú gyermekkel, de persze akkor még nem tudhatta, hogy a terhesség kilenc hónapja egyben fiatal élete utolsó kilenc hónapját jelenti majd. 

A még csak 14 éves királyné 1464. február végén fiút szült, a gyermek viszont nem sokáig élt és Katalin is meghalt gyermekágyi lázban. A fiatal királynét – feltehetőleg a megszületett fiával együtt – a budai Szent Zsigmond-templomban temették el.

Annak ellenére, hogy Katalin 21 nappal a koronázás előtt elhunyt, a ceremóniát megtartották az eredetileg tervezett időpontban, az előző évben visszaszerzett Szent Koronával.

Mátyás király az első felesége halála után több mint tíz évig nem házasodott újra, de nem volt magányos.

A király 27 éves korában szerelembe esett Edelpeck Borbálával, akit hamarosan Magyarországra költöztetett és legalább hét éven keresztül volt titkon az ágyasa. A kapcsolat annyira titkos volt, hogy a nő teljes neve csak 1941-ben derült ki, amikor a klosterneuburgi monostor levéltárából előkerültek a bizonyító erejű évkönyvek. Ekkor vált bizonyossá, hogy ténylegesen ő volt a király szeretője.

Mivel Borbála nem volt rangban hozzá illő, Mátyás nem vehette feleségül. Szerelemből született gyermeküket, Corvin Jánost sem ültethette trónra, így a király új feleséget keresett. Helyzetét az is nehezítette, hogy a legnagyobb hatalmú családok rendre kikosarazták. 

Végül feladata nagyratörő terveit, és 33 évesen nőül vette Aragóniai Beatrix hercegnőt. A szőke hajú és a korabeli leírások alapján kifejezetten műveltnek és szépnek tartott Beatrix 1457-ben született a Nápolyi Királyságban, ő volt I. Ferdinánd nápolyi király fiatalabbik lánya. Mátyással való kapcsolata a feljegyzések szerint meglehetősen harmonikus volt: a 14 évnyi korkülönbség és az elrendezett politikai házasságuk ellenére szerették egymást.

A nép azonban nem szívlelte, Aragóniai Beatrix az egyik legnépszerűtlenebb magyar királyné volt. Ebben közrejátszott az is, hogy nem szült utódot Mátyás királynak (vélhetően meddő volt), de hataloméhsége nyilvánvaló volt már a kezdetektől.

Mátyás király minden eszközzel házasságon kívül született fia, Corvin János örökösödését kívánta biztosítani, de nem járt sikerrel. II. Ulászló, ragadványnevén Dobzse László követte a trónon és egyes történészek szerint ezzel Magyarország Európa ütközőzónájává vált, 160 évig szenvedésével védve azt.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa