Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
A sugárzó szépség, avagy nagyszüleink ilyen radioaktív kozmetikumokkal szépültek
Borítókép:  Profimedia
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Maxi Newz
Megosztás
Másolás

A radioaktív elemek a múlt században szó szerint berobbantak a kozmetikai iparba.

Ha ma elhangzik a radioaktív vagy az atomenergia szó, akkor jobbára a bombák vagy az erőművek jutnak eszünkbe. Esetleg az Imagine Dragons egyik slágere. Úgy tűnik, már elfelejtettük, hogy a radioaktivitás felfedezése után, de különösen az 50-es években egészen megdöbbentő atommánia uralkodott a világban. 

Az 1920-as években az USA-ban gyártottak olyan ébresztőórákat, melyek számlapján radioaktív rádiummal és cink-szulfiddal kevert festéket használtak. A radioaktív sugárzás a festékben haladva, az energiáját leadva fénykibocsátásra késztette a cink-szulfidot, így a festék a folyamatos bomlások miatt folyamatosan világított. 

Ez a csodás használati tárgy a nap fényének elnyelése nélkül is tudott fluoreszkálni, nagyjából néhány ezer évig. 

Hamar felmerült a gyanú, hogy a radioaktivitással barátkozni nem a hosszú élet titka, ám úgy vélték, kis koncentrációban nem jelenthet veszélyt. Elvégre Marie Curie is éveken keresztül nagymértékű radioaktív és a röntgensugárzásnak volt kitéve, mégsem halt meg fiatalon. Vérszegénységben hunyt el 1934. július 6-án 67 évesen. Betegsége feltételezhetően összefüggésben volt az évek során elszenvedett sugárdózissal, amely felhívta a tudósok figyelmét a radioaktív és a röntgensugárzás veszélyességére.

A rádiumos órákat vásárlók körében nem mutattak ki káros hatásokat, ám a gyártásnak komoly ára volt. A gyárakban foglalkoztatott nők naponta több százszor vették a szájukba a radioaktív-festékes ecsetet, hogy megfelelően vékony legyen a hegye. A rádium így – a bőr viszonylagos védelmét megkerülve – bekerült a szervezetükbe és felhalmozódott.

A munkások már az első hetekben nagy számban panaszkodtak makacs fejfájásra és krónikus kimerültségre, majd hamarosan jelentkezett a fogínygyulladás és a fogak elvesztése. 

Annak ellenére, hogy egyre több lett a daganatos beteg és emelkedett a halálesetek száma, a kozmetikai iparba valósággal berobbant a rádium.

A termékek sikere mögött az a megfigyelés állt, hogy a sugárzásnak kitett szervezetben felgyorsul a sejtek növekedése és regenerálódása, míg az arcon használva kellemes bőrpírt és a ráncok halványulását okozza. 

[[cikk2]]

Radioktív rúzs, fogkrém és kopaszodás elleni csodaszer.

A radio-kozmetikumok sorát a londoni Radior márka nyitotta meg, amely éjszakai krémet, rúzst, púdert, hintőport, hajtonikot, szappant is kínált a hölgyeknek, akik ezek használata után nagyon hamar megismerkedhettek a krónikus migrén fogalmával.

Hihetetlen, de gyógyszer formájában is kapható volt a rádium a múlt század elején. Ilyen volt például a fáradtság és levertség kezelésére kifejlesztett Neoradan tabletta. Észrevették ugyanis, hogy a sugárzásnak kitett emberek kedélyállapota és energiaszintje  – átmeneti – javult. 

Hasonlóan nehéz elhinni, de sajnos igaz, hogy létezett rádiumos fogkrém is. Annak ellenére is vitték, mint a cukrot, hogy az órafestő nők egyik első tünete volt a fogsoruk elvesztése. Az Antiride néven futó termék reklámja arra volt kiélezve, hogy a sugárzás erős fertőtlenítő hatását a szájban lévő baktériumok sem élhetik túl. 

A férfiakat már régóta zavarja a kopaszodás, erre a problémára is a radioaktív elemeket vetették be hajdanán.

A negyvenes években nálunk is forgalmazott „Thorium X” kopaszodás elleni szer használata után azonban a fodrász helyett inkább a bőrgyógyászaton adták egymás kezébe a kilincset a férfiak. Daganatok nőttek ugyanis a kezelt területen és a hajuk sem nőtt vissza.

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa