Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Napi cuki: tenyérből majszoló vörös pandák a budapesti állatkertben
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Csupa Magyar
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az állatkerti vörös pandák tréningezését maguk az állatok is imádják.

A kis panda, vörös macskamedve, illetve vörös panda néven is ismert állatokkal 1990 óta foglalkoznak a szakemberek a Fővárosi Állatkertben, az első puhabundás egyedek ugyanis akkor érkeztek a Sanghaji Állatkertből. 

Az évek során számos alkalommal sikeresen szaporították ezt a veszélyeztetett állatfajt, a hazai állatkertek közül nemcsak Budapesten lehetett először vörös pandákat látni, de itt jött világra az első hazai születésű kölyök is (1992-ben).

Gondozóik rendszeresen tréningeznek velük, ami több szempontból is hasznos. Egyrészt elfoglaltságot jelent az állatok számára, másrészt pedig megkönnyíti a velük való foglalkozást. Megszokják, hogy rendszeresen „piszkálják" őket, így egy állatorvosi vizsgálat, vagy akár egy kisebb beavatkozás sem stresszeli őket annyira.

Az állatkert YouTube csatornájára feltöltött videó szerint a kis pandák is nagyon élvezik a tréninget. 

Alapvetően az édes gyümölcsök megszerzése érdekében engedik simogatni magukat, de a gondozók eközben vizsgálják is őket. Megtapogatják a fejüket, a pocakjukat, megnézik a karmok környékét és a fülükbe is benéznek ilyenkor.

A vörös panda szeret a fákon elbújni

A 12 éves Auróra bizalmát nem volt könnyű elnyerni, de a sok kontakttréningnek köszönhetően mostanra már az ultrahangos vizsgálathoz is hajlandó hozzájárulni. 

Bendegúznál is sok mindent el lehet érni, ha finomságokkal kínálják. Teljesen ki tudja zárni a külvilágot, ilyenkor önfeledten rágcsál, csak az ételre koncentrál. A videón is látszik, milyen szép fogai vannak az 5 éves hímnek.

A tréning egyik alapkelléke egy szállítódoboz. Az állatok ezt is megszokják, így ha el kell vinni őket egy másik helyszínre vagy altatásra van szükség, akkor nem éri őket feleslegesen nagy stressz a doboz látványától.

A kis pandák szeretnek a magas fákon pihenni. Ha nem lenne ez a tréning, akkor az állatok és az állatorvosok számára is sokkal nagyobb megterhelés lenne minden vizsgálat. Fúvócső segítségével, altató injekcióval kellene elkábítani őket. 

A Fővárosi Állatkertben fontosnak tartják, hogy ne csak a rossz dolgokat kössék össze a pandák az orvosok megjelenésével, ezért nem a napi gondozók, hanem ők maguk végzik ezeket a tréningeket. 

Különlegesnek számító édes finomságokat is csak ilyenkor kapnak az állatok, mert bár imádják, ha mindig ezzel etetnék őket, az nem tenne jót az egészségüknek.

Forrás: Fővárosi Állatkert

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa