Maxi Newz
Keresés
Menü megnyitása
Példátlan hajtóvadászat indult a Loch Ness-i szörny után és találtak is valamit
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Rejtélyes Föld
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Loch Ness-i szörny után kutatva a legmodernebb technikai berendezéseket vetették be a 230 méter mély tónál.​

A Loch Ness-i szörny, másnéven Nessie közel 1500 éve tartja lázban az embereket. Az Egyesült Királyság skót felföldjén elterülő tó csillogó felszíne alól időről-időre felbukkanni vélik a hosszúnyakú, ősi lényt. A Loch Ness Központ és a Loch Ness Kutatócsoport nemrég arra kért minden feltörekvő szörnyvadászt, hogy csatlakozzon az elmúlt ötven év legnagyobb kutatásához.

„Célunk az, hogy megfigyeljük, rögzítsük és tanulmányozzuk a tó természetes viselkedését és azokat a jelenségeket, amelyeket észérvekkel nehéz megmagyarázni" – írták a kutatók a Facebookon 2023 augusztusában. 

A vizsgálathoz szinte minden modern eszközt bevetettek és bíztak abban, hogy a Loch Ness-i szörny nyomára bukkannak.

Infravörös kamerás drónok repültek a tó felett és végigpásztázták a vizet, a felszín alatt pedig hidrofont használnak a „nessie-szerű hangok" észlelésére.

Száz önkéntes vett részt a kutatásban és szükség is volt a segítségre, mert a Loch Ness Skócia második legnagyobb tava. Hossza mintegy 40 kilométer, maximális szélessége 2,4 kilométer, legnagyobb mélysége pedig 230 méter. 

A Loch Ness-i szörnyet egy szerzetes látta először.

Az első írásos beszámolók a szörnyről egy Saint Columba nevű ír szerzetestől származnak i.sz. 565-ből. A szerzetes azt állította, hogy saját szemével látta a tóban élő lényt, ami a környéken talált ősi kőfaragványokon megjelenik.

A tóban leselkedő szörnyeteg legendája azonban 1933 áprilisáig nem keltett nagyobb érdeklődést, ám akkor a tó körül újonnan épített úton egy pár ismét megpillantotta az állatot. Szavaik szerint sárkányhoz vagy őskori szörnyeteghez hasonlított. 

Hamarosan újabb észlelések következtek, és 1933 decemberében Marmaduke Wetherell vadászt bízták meg a lény felkutatásával. A férfi azt mondta, hogy nagyméretű lábnyomokat talált a part mentén. 

A következő évben Robert Wilson angol orvos készített egy fényképet, ami ma az egyik legismertebb fotó az állatról. A képen Nessie hosszú, karcsú nyaka és meglepően apró feje látható. A felvételt a neves brit napilap, a Daily Mail adta közre először és ezzel világhírűvé tette a Loch Ness-i szörnyet, habár a legtöbben ma is kételkednek a létezésében.

A Loch Ness Központ közleménye szerint több mint 1140 hivatalos Nessie-észlelés történt eddig.

Valamit azért mégis találtak.

A kutatásra visszatérve, a Loch Ness Központ vezérigazgatója, Paul Nixon azt mondta, valódi kutatást terveztek, nem egy PR-mutatványt. Újságíróknak később azt nyilatkozta, hogy a szonár érzékelők több rejtélyes alakzatot is mutattak a vízben, a tó alján.

„A legnagyobb, amit láttam, egy kisteherautó méretű tárgy volt, amiről nem magyarázták el nekem, hogy mi az. Később, amikor visszamentünk a helyszínre, már nem volt ott" – mondta a központ vezetője.

Forrás: BBC

Napi érdekességekért kövess minket Facebook-on is!
Hasonló tartalmak
Nagy kérdések
Piramisok Világa